Да снимаш живота красиво

Най-известните фотографии на Дъглас Къркланд са събрани в специална изложба.

Тита Найденова 03 март 2024

Фотография: Douglas Kirkland/ Courtesy of Faheyklein Gallery

Година след смъртта на прочутия канадски фотограф Дъглас Къркланд вдовицата му и американската галерия Fahey/Klein събират в изложбата "Животът в кадри" най-известните му фотографии.

Лос Анджелис е мястото, където почти всички герои от снимките се чувстват у дома си, защото пред обектива му са позирали най-известните филмови актриси и музикални легенди. Прочута е фотосесията му с Мерилин Монро, заснета през 1961 година, която показва крехката и деликатна същност на сексбомбата, която според Къркланд се чувствала некомфортно в ролята на съблазнителка. Вдовицата на фотографа – Франсоаз Къркланд, се заема не само със селекцията на фотографиите, включени в изложбата, но приема и ролята на помощник-куратор, който организира и води специалните срещи с публиката.

София Лорен

В определени дни и часове в рамките на експозицията Франсоаз разказва за живота и кариерата на съпруга си, както и спомени, свързани със звездите, които са позирали пред него. Изложбата представя разнообразна селекция от снимки, заснети в различни периоди от живота му. Някои от професионалните му срещи прерастват в близки приятелства. Такива са отношенията му с Одри Хепбърн, Елизабет Тейлър и Чарли Чаплин. Почитателите обясняват силното им присъствие на кадрите със способността му да установи истинска връзка с тях, избягвайки стандартния портрет. Интересен факт от кариерата на Къркланд е желанието да работи като асистент на легендарния фотограф Ървин Пен.

Роденият в Канада Дъглас му изпраща писмо с препоръки и на отделен лист нахвърля с няколко думи своето усещане за работата си, както и смисъла на това да заснемаш портрети така, все едно че пишеш поезия. През 1957 г. Пен го наема за свой асистент и в студиото му в Ню Йорк Къркланд научава някои от тайните му. Малко след това се присъединява към екипа на списание Look, а по-късно и в конкурента му – Life. Именно там се случва големият скок и първия сериозен успех в заснемането на голяма звезда. От редакцията на Life му гласуват доверие и го изпращат да снима за корицата на августовския брой красивата Елизабет Тейлър.

Бриджит Бардо

Оттогава до края на живота си Къркланд работи на свободна практика за различни издания, холивудски студиа и рекламни агенции. През годините се включва като фотограф на терен на филмите „Звукът на музиката", „Буч Касиди и Сънданс Кид", „2001: Космическа одисея", „Цигулар на покрива", „Извън Африка" и „Мулен Руж". Някои от най-известните му снимки са част от постоянната колекция на водещи галерии и музеи по света – националната портретна галерия в Лондон, галерията на филмовата академия в Лос Анджелис и националната галерия в Канбера.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA