Честит Международен ден на детската книга!

Предлагаме ви 9 заглавия, които ще ви върнат в безгрижните детски дни.

Ася Иванова
Ася Иванова 02 април 2024

"СТАРОГРЪЦКИ МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ" (изд. Хермес)

Луксозното издание "Старогръцки митове и легенди за деца" съдържа увлекателни истории за произхода на света, за похода на аргонавтите и за Троянската война, които ще потопят малките читатели в един магичен и епичен свят. Чрез преразказаните митове и легенди те ще се запознаят с древногръцките богове и герои. Със смелите Тезей, Херакъл и Одисей, способни да извършат невероятни подвизи, както и с невиждани чудовища, побеждавани от човешката съобразителност.

"ПРИКАЗНА КОЛЕКЦИЯ: ПИТЪР ПАН" (изд. Егмонт)

Издателство Егмонт ни среща с приказния Питър Пан и неговата история, която повечето възрастни вече са забравили. Тя се е случвала много пъти преди и вероятно ще се случва отново. Този път историята започна в Лондон в една ясна, звездна вечер. Мостът Тауър се открояваше на лунната светлина, а Вечерницата всеки миг щеше да изгрее на хоризонта. Из въздуха се носеше вълшебство за всички, които бяха готови да повярват в него...

"МОЯТА ПЪРВА КНИГА. ВЪЛШЕБНИ ПРИКАЗКИ" (изд. Фют)

Книгата ще запознае малките читатели с шест класически приказки и шест забавни истории за принцеса Ани и брат ù принц Макс, които живеят в замъка Сивостен. Приказните истории са подбрани специално за най-малките и са великолепно илюстрирани от познатия в цял свят художник Стивън Картрайт.

"РАДОСТ СКАЧА НА БАТУТ" (изд. Дакелче)

Необикновената книга "Радост скача на батут" запознава децата с различните емоции, които живеят вътре в нас и как да ги разпознават. Как да осъзнаем дадено чувство, което изпитваме? Като го опознаем. А как го опознаваме? Всичко това е гарнирано със страхотни илюстрации на Александра Зайонц, които фино разказват историята на Тина Ожиевич.

"СОФИЯ ВАЛДЕНТ, БЪДЕЩ ПРЕЗИДЕНТ" (изд. Мармот)

София Валдент е малко момиче с голямо сърце, което решава да се изправи срещу сериозен проблем в своя град. Въпреки, че е ученичка от началните класове, тя ни показва, че всеки от нас може да направи промяна, стига да прояви смелостта да действа, а това е вдъхновяващ пример за всеки малки читател. Чрез историята на София, децата ще научат, че трябва отстояват себе си и своята правота.

"АЛИСА В СТРАНАТА НА ЧУДЕСАТА /ОТВЪД ОГЛЕДАЛОТО И КАКВО АЛИСА ВИДЯ ТАМ" (изд. Сиела)

Това илюстровано издание обединява "Алиса в Страната на чудесата" и "Отвъд огледалото и какво Алиса видя там". Алиса, след като изследва с присъщото си любопитство Страната на чудесата, неволно попада в паралелния огледален свят отвъд дневната стая на своя дом. Тук шахматните фигури от любимата й игра оживяват и разиграват не без нейна помощ една странна партия, защото целият Огледален свят се оказва една огромна шахматна дъска, както и при един заек. Водена от ненаситното си любопитство, без дори да се замисли хуква подир него и така поставя началото на поредица от ненадминати приключения.

"ТАЙНИЯТ КЛУБ НА ФЕИТЕ" (изд. Книгозавър)

Вярвате ли във феи? Искате ли да се присъедините към едно тайно общество? То се състои от вещи познавачи на феите, които ги издирват в природата и после се грижат за тях. Това е вашият шанс да заемете своето място в Тайния клуб на феите.

"АЛЕКС И КНИГИТЕ" (изд. Софт Прес)

Издателство Софт Прес ни предлагат една поучителна приказка, която разкрива на децата, че чудният свят на книгите им помага да се забавляват, като едновременно с това научават интересни нови неща и стават много по-умни и по-добри. Историята ни среща с малкия Алекс, който предпочита да бяга, да рита топка, да се катери и да гони пеперуди, вместо да чете книги. Дори се цупи, когато мама и татко му купуват нови книжки и ги подарява на братовчедка си. В училище обаче му става все по-трудно да чете на глас пред класа, а така пък не успява да впечатли прекрасната си съученичка Жани.

"СПЯЩАТА КРАСАВИЦА" (изд. Ентусиаст)

Издателство Ентусиаст ни представя историята на Спящата красавица. Това издание на една от най-любимите приказки на Братя Грим представя на читателите забележителните илюстрации на художничката Катина Пеева, които са по-скоро интуитивни, асоциативни, препращащи към други вълшебни истории и митове, свързани с така характерните за приказките мотиви – борбата между доброто и злото, светлината и мрака, живота и смъртта и неизменното пробуждане и възцаряване на справедливостта накрая.

Фотография: Pexels.com; PR

Днес отбелязваме международният ден на детската книжка. Датата започва да се празнува през далечната 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни най-популярните приказки на всички времена.

Ето защо решихме отново да ви върнем към безгрижните дни на детството, като ви предложим да се потопите в магичния свят на детските книжки. А защо да не го направите и в компанията на своите деца! За целта ви предоставяме цели 9 интригуващи заглавия, с които да отбележим подобаващо днешния ден.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA