"Под повърхността: Спасяването на коралите" и необикновеното пътешествие на Салма Шaкeр

Може да гледате филма на 28 април по Discovery.

Ася Иванова
Ася Иванова 26 април 2024

Фотография: WBD/RSG

Документалният Discovery Original филм "Под повърхността: Спасяването на коралите" проследява необикновеното пътешествие на Салма Шaкeр - умел свободен гмуркач от Саудитска Арабия, която изследва предизвикателствата, пред които са изправени кораловите рифове в световен мащаб.

Филмът е завладяващ разказ, който хвърля светлина върху въздействието на изменението на климата върху кораловите рифове и защо това е толкова важно. В основата на филма е фокусът върху неоткритите рифове по крайбрежието на Червено море на Саудитска Арабия, разкривайки уникалното биоразнообразие там и потенциалните ползи за екосистемите по целия свят.

Под повърхността

Първите коралови рифове са се образували на Земята преди 240 милиона години. Това е преди динозаврите да се появят! Учудващо е, че учените изчисляват, че приблизително 74% от видовете коралови рифове остават неоткрити! Коралите понякога се бъркат с растения или със скали, но те са животни. Коралите създават 3D структура, която поддържа 30% от целия морски живот. Те създават нашите бели пясъчни плажове и защитават нашите брегове от до 90 процента от потенциално заплашителни вълни и наводнения. Ползите, които ни осигуряват кораловите рифове, се оценяват на 10 трилиона долара годишно. Коралите се смятат за основополагащи или архитектни видове, или екосистемни инженери, които изграждат на физическите пространства, където живеят животните. Освен че поддържат морския живот, коралите осигуряват храна и доход за стотици милиони хора.

В момента губим повече корали за един ден, отколкото можем да възстановим за десетилетие. Повече от 90 процента от световните коралови рифове ще умрат до 2050 г. Коралите са много чувствителни към промените в околната среда в тяхната екосистема. При добри условия на околната среда, е установено, че могат да живеят в продължение на стотици или хиляди години. А в идеални условия, изследователите смятат, че могат да живеят вечно!

Учените прогнозират, че глобално затопляне с 1,5°C , което се очаква светът да достигне в началото на 2030 г., ще доведе до изчезването на между 70% и 90% от кораловите рифове в света. Това би означавало катастрофални последици за хилядите морски видове, които зависят от кораловите рифове, както и за около един милиард души, чийто поминък е свързан с биоразнообразието на кораловите рифове.

Под повърхността

Ако коралите са бели, означава, че са стресирани. Белият корал изглежда красиво, но е много лош знак. Коралите зависят от микроорганизмите, за да получат 90% от храната си. Когато има драстични промени в температурата, светлината и хранителните вещества, водораслите изоставят коралите, а те губят цвета си и в крайна сметка умират от болест или липса на храна. 

Дали коралите в Червено море могат да помогнат на коралите в световен мащаб. Изследванията в Червено море предполагат, че коралите там съдържат изключително мощни пробиотици поради тяхната адаптация към екстремни условия, предлагайки надежда за прилагане на подобни стратегии към други рифове по света.

Микробиомите помагат за производството на витамини и за борбата с болести. Излагането на стресори като горещи вълни често води до разпространение на вредни патогени, причинявайки заболявания и намаляване на биоразнообразието. За да се справят с това, изследователите проучват използването на пробиотици за манипулиране на коралови микробиоми и подобряване на здравето на коралите.

Премиерата на филма се състоя на Деня на Земята - 22 април, като можете да го гледате отново на 28 април, неделя от 21:00 ч. по Discovery или в удобно време, като върнете излъчено съдържание на смарт телевизора си.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA