Ева Грийн и Лили Гладстоун са в журито на фестивала в Кан

Кино събитието ще се проведе между 14 и 25 май във фестивалния град.

Ася Иванова
Ася Иванова 30 април 2024

Фотография: Profimedia

Вече е ясно журито на 77-ия филмов фестивал в Кан - "Златна палма", който ще се проведе от 14 до 25 май.

За председател бе обявена режисьорката Грета Гъруиг, която през изминалата година постигна страхотен успех с хитовия си филм "Барби". Само на 40 г., тя е и най-младият председател на жури в Кан след София Лорен от 1966 г.

Членове на журито ще бъдат още четирима мъже и четири жени. В състава на оценителите влизат френската актриса Ева Грийн, която познаваме от филми като "Казино Роял", "300", "Тримата мускетари", както и Лили Гладстоун, която изигра главната роля в "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе. За ролята си тя получи "Златен глобус" и се превърна в първата жена от коренното американско население, която печели това отличие. Женската част от журито се допълва и от ливанската режисьорка Надин Лабаки, както и от турската сценаристка Ебру Джейлан.

Журито на фестивала в Кан 2024

В състава на журито влизат и мъжете - актьорът Омар Си, който проби във френското комедийно кино и стана известен с участието си в сериала "Люпен" на Netflix. Oтскоро той поставя началото на кариерата си в Холивуд като актьор и продуцент. До него се нареждат италианският актьор Пиерфранческо Фавино, който е познат от филми като "Предателят" и "Капитанът", както и испанският режисьор Хуан Антонио Байона ("Обществото на снега"). Мъжката четворка се допълва от японският режисьор Хирокадзу Корееда, носител на "Златна палма" през 2018 г. за "Джебчии".

Кинофестивалът в Кан ще продължи до 25 май, а сред претендентите за престижната статуетка ще се бори и филм с участието на Мария Бакалова. В "Стажантът" българската актриса влиза в образа на първата жена на Доналд Тръмп - Ивана, а партньор на българката е Себастиан Стан.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA