Фотографската изложба "Перфектни тела": несъвършенствата като двигател в танца

Ася Иванова
Ася Иванова 21 май 2024

Тялото – средство на сетивата, инструмент на танца, манипулирана форма, която трябва да оправдае очакванията в професионалния танц. Именно тялото е акцентът в съвместната фотографска изложба от хореографа и визуален артист Коста Каракашян и фотографа Алекс Костадинов, наречена "Перфектни тела".

Проектът им изследва начина, по който танцовите артисти разглеждат и оценяват сами телата си. Танцуващото тяло бива наблюдавано, коментирано, манипулирано и отхвърляно многократно в рамките на танцовата кариера, под погледите на преподаватели, публика и колеги. Изложбата цели да предизвика публиката и танцьорите, които участват в нея да преосмислят концепцията за перфектното тяло като едно силно и устойчиво тяло.

Изложба "Перфектно тяло"

Вдъхновението за проекта идва от дългогодишния опит на Коста Каракашян като професионален танцьор и полемиката около телата на танцьорите като едновременно атлети и артисти. Телата, които са пред обектива са на танцьори, на които многократно е казвано, че имат "грешното" тяло за успешна танцова кариера. Всеки от тях позира за два вида портрети - такива, които ги сблъскват с тези черти на телата им, които са били повод за угризение, и такива, в които оставят жизнената сила на танца да ги води свободно. Фотографиите адресират проблем, за който не само танцьорите се срамуват да говорят, а именно как да се справим когато тялото ни няма възможност да оправдае всички професионални и лични желания, които искаме от него.

"Танцьорите са не само артисти, но и атлети, които трябва да поддържат един почти невъзможен баланс от сила, лекота, грация и красота в тяло, което трябва да бъде и издръжливо. Повечето танцьори, често заради негативни коментари от преподаватели или колеги, имат проблеми с приемането на тялото си. Искахме да изследваме всичките тези емоции и да създадем една безопасна среда за танцьорите, които се включиха в нашата отворена покана да изследват своите взаимоотношения с телата си и да отворим диалог и с публиката за невидимите трудности зад красотата на танцовото изкуство", споделя хореографът Коста Каракашян.

Официалното откриване на изложбата ще се състои на 21 май от 18:00ч. в галерия Топлоцентрала КУБ, а всеки желаещ може да я види до 9 юни.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA