Актриса от Академията по драма в Пекин с дебют в музиката

Младата изпълнителка Денай вече е готова с три авторски сингъла в дебютното си ЕР.

Ася Иванова
Ася Иванова 26 юни 2024

Българската музикална сцена има нова звезда. Емилия Тончева, с псевдоним Данай, дебютира с три авторски сингъла.

Младата изпълнителка, която освен в Академията по драма в Пекин, завършва танцов театър в Нов български университет, обича да комбинира различни жанрове и изразни средства. Затова и музикалния й дебют в колаборация с композитора и музикален продуцент Кърт Колев, не е изненада.

Данай - ново видео

В музикалния си дебют тя и Кърт Колев изследват както обсебващите емоции, така и границата между идеализираните представи и реалността във влюбването. Освен авторските текстове и алтернативна поп музика, която напомня на хитовете на 2000-те години в съвременен прочит, общата работа на Емилия и Кърт ражда псевдонима Данай (Danai), в който изпълнителката припознава себе си, за да даде глас на най-съкровените си истории. Интригуващ и проницателен поглед към посланието, което тя носи, се разкрива чрез трите авторски сингъла в дебютното ЕР - "Парниково цвете”, "На хартия” и "Навън”, в които преживяно и мечтано се преплитат в едно неделимо цяло.

Данай - ново видео

Режисьорът, който умело и нестандартно облича видеореализацията в късометражен филм е талантливият Коста Каракашян. Заедно с оператора Иван Цуцуманов и продуцента Тодор Бърганов вдъхват живот на историите на Данай на знаково място, а именно парк-галерия "Оригиналите” на световнопризнатия български скулптор Павел Койчев, край село Осиковица. Там е експонирано почти цялото творчество на скулптора, включващо над 50 скулптурни модела създадени между 1967 г. и 2014 г. Тук е и къщата-скулптура "Градежът”, която играе ключова роля в късометражния филм със силно присъствие и сюрреалистично усещане. Отношението на Данай към актьорското майсторство, танца и музиката се преплитат в лентата, където хореографията също е на преден план в един завладядащ музикален проект за жаждата по недостижимото съвършенство.

Премиерата на дебютното EP и музикалното видео вече е факт. 

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA