Елина Кешишева посвети изложба на Жените Survivors

Известната фотографка се завърна в България, за да представи изложбата "Контакт".

Ася Иванова
Ася Иванова 02 юли 2024

Елина Кешишева се завръща в България, за да представи силата на жените чрез изкуството си в изложбата "Контакт".

Вдъхновена от жени, преживели насилие, световно известната фотографка заедно с фондация Emprove призовават за промяна чрез притихване и свързване със света на другите. Изложбата, поместена в централната софийска галерия ONE (ул. "Дякон Игнатий” 1А), е посветена на Жените Survivors.

Чрез изложбата Елина Кешишева представя своя човешки и творчески интерес към темата за силата на жените и тяхното умение да преминават от слабо в силно състояние, предавайки тази сила чрез контакт с хората около себе си. Вместо модели, този път пред обектива на Кешишева застават жените, които наистина са преминали през нелекия път на тази промяна. Чрез нейното изкуството фондация Emprove цели да пробуди зрителя за една важна и обществено значима тема. Освен фотографии, изложбата включва и въздействаща видео инсталация от визуалния артист Виктор Попов. Изложбата ще бъде в ONE gallery до 14 юли.

emprove

Аналоговите фотографии в "Контакт” разкриват магически сцени. Почти като горски нимфи, омагьосани, опиянени от своята свобода и връзката им с природата, Жените Survivors* танцуват, държат се за ръце и предават енергия чрез контакта си една с друга. Зареждащата сила на свързването е основната сюжетна линия, която присъства в сцените. Това е и водещото послание, което артистът иска да предаде на публиката – ние сме зависими от силата другите. Тя може да бъде рушаща, но и съграждаща. Експозицията цели да напомни, че промяната се ражда от контакта, тактилността, допира до света на другия.

Портфолиото на Елина Кешишева включва фотосесии за френски и италиански модни издания (Marie Claire, L'Officiel, W, Numero), а после и портретна фотография (пред обектива ѝ са заставали Ник Кейв, Фарел Уилямс, The Weekend, Ейми Уайнхаус и др.), модни брандове като Шанел, Диор, Нина Ричи. Последната ѝ голяма изложба в България – "Лета" – е представена през 2021 г. в Квадрат 500 като част от изданието "Майстори на фотографията".

Изложба Елина Кешишева

Проектът Контакт е част от #ИзкуствотоПробужда – вдъхновяваща поредица от арт проекти "под шапката” на Emprove, която чрез творчество цели да докосне и промени онези дълбоки пластове на съзнанието така, както само изкуството умее.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA