Mixing Vanity - джаз, електроника, театър, мода и видео арт

Силвия Канин
Силвия Канин 19 август 2019

Шестото издание на RADAR Festival Beyond Music се проведе в дните от 9-ти до 11-ти август във Варна, като по традиция фестивалът представи на своята публика проекти, отвъд познатото, които срещат музиката с разнообразни артистични форми. Основнен акцент в RADAR 2019 беше проектът MIXING VANITY, чиято премиера се състоя на 10-ти август в Градска художествена галерия в прекрасната морска Варна.

варна

Джаз, електроника, театър, мода и видео арт са основните елементи, открояващи се в проекта MIXING VANITY, а суетата се оказва постоянния и главен герой, който, првъплътен в различните си роли, прави публиката неспособна да откъсне поглед от случващото се на сцената. Представлението изследва границата на нарцисизма със смирението и многозначността на красотата. Един комплексен наратив по идея на пианиста и композитор Димитър Бодуров, който събира впечатляващ екип от артисти за един различен по форма и съдържание спектакъл.
Димитър Бодуров е роден във Варна пианист и композитор, живеещ и творящ над 10 години в Амстердам - гражданин на световната джаз сцена. 
„Музиката не произлиза от музиката. Тя е саундртака на живота, огледало на вселената. Тя се храни с други изкуства и с човешки истории. Изкуствата са просто различни изразни средства на една и съща енергия . Моето изкуство е музиката и тя ми е достатъчна, но не изключвам което и да е друго изкуство да бъде въвлечено." – споделя Димитър Бодуров по повод Mixing Vanity и новото предизвикателство, наречено мултидисциплинарност.
варна

За главната роля Бодуров кани безкрайно интересната и очарователна актриса и модел Ирмена Чичикова, позната от фимите "Аз съм ти” на Петър Попзлатев и "Виктория” на Майа Виткова. Последният пълнометражен филм с нейно участие, „Не ме докосвай” на Адина Пинтилие спечели наградите „Златната мечка” и тази за „Най-добър дебютен пълнометражен филм” на 68-ия филмов фестивал Берлинале през 2018-та година.​​​​​​​
Провокация, изследване и удоволствие - това са трите основни момента, заложени в мотивацията за участието на Ирмена в проекта.​​​​​​​
Разбира се, няма как да не споменем и имената на дизайнера Нели Митева и Александър Гергинов, които успяха да пренесат модата в една нова артистична реалност, благодарение на MIXING VANITY.​​​​​​​
Нели Митева е създател, артистичен директор и куратор на Иван Асен 22 – концептуална платформа за представяне на млади прогресивни модни дизайнери. През 2007 и 2009 г. списание „GRAZIA" в номинира за „Жена на годината” в категория „Дизайн”. През 2018 тя е отличена с "BIG SEE INSPIRATIONAL-VISIONARY AWARD”, предоставена от Zavod BIG, Център за творческа икономика на Югоизточна Европа в Любляна, Словения, за постиженията й в развитието на югоизточноевропейската дизайнерска сцена.
Александър Гергинов завършва Националната художествена академия в София, специалност Мода, след което защитава и докторската си дисертация, свързана със съвременната модна илюстрация. Паралелно с образованието си работи като дизайнер на дамска и мъжка мода за различни марки. От 2008 преподава рисуване, моден дизайн и история на костюма в Професионална гимназия по облекло в София, а от 2010 е преподавател по модна илюстрация и създаване на модно портфолио в Художествената Академия в София. Като дизайнер работи и по собствения си моден бранд Ham&Eggs, както и участва в създаването на новата дизайнерска марка Conceptual Sporty Chic заедно с Наталия Живкова.
За изпълващите пространството музикални и визуални пейзажи в проекта се грижат Росен Захариев, тромпетист, възпитаник на Ротердамската консерватория и Бостънския музикален колеж Бъркли, Димитър Семов на барабани, свирил със знакови за джаз и поп музиката инструменталисти и певци като Чарлз Папазов, Тони Джоунс, Чико Фрийман и визуалния артист Владислав Илиев от Phormatik Visual LAB.
MIXING VANITY е най-мащабният проект, появявал се на сцената на RADAR до този момент, който описва в пълнота идеята на фестивала и желанието за запознаване с изкуството отвъд всичко познато.
Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на фонд „Култура” на Община Варна, Министерство на културата, дентална клиника "Д-р Чаушев” и индивидуални дарения.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA