Грандиозната изложба на Маноло Бланик

20 август 2019

Любимият дизайнер на обувки на Холивуд, Кари Брадшоу и модната легенда Даяна Врийланд – Маноло Бланик показва удивителна колекция от 160 ценни творения на висок ток на горещ лондонски адрес. Wallace Collection е домакин на изложбата „Интригуващият ум", в която обувки на Manolo Blahnik си общуват с ценните притежания от арт архивите на семейство Уолъс. „Бих могъл да живея тук, обграден от красивите платна на Веласкес и Фрагонар, които добавят към създадените от мен обувки усещане за вечност!", коментира за списание Vogue роденият в Испания преди 76 години Бланик.

маноло

Родителите му го подготвяли за дипломат, но без да ги предупреждава той сменя специалността си в Женева и спира избора си на изкуство и архитектура. Следвайки повика на сърцето се озовава в Париж, където започва да се учи от истинска школа по долче вита и красота. Обикаля музеите и градините на френската столица, трупа впечатления и истории, които по-късно използва като основни вдъхновения в своите колекции. Първа таланта му съзира главната редакторка на Harper’s Bazaar по онова време Даяна Врийланд, която му казва: „Прави аксесоари, прави обувки – ти си цар на детайла!". Като всеки дебютант в бранша, Маноло се доверява най-напред на близките си приятели, които са и първите му редовни клиенти. Сред тях е красивата Бианка Джагър, които избира класически Manolo Blahnik за да блесне на партито по случай рождения си ден в легендарното „Студио 54" в Ню Йорк.
маноло

От Мария Антоанета до Мадона
Впоследствие златните сандали, вдъхновени от древна Елада, изстрелват Бланик в звездна орбита – поръчките започват да валят, а сред най-верните му клиенти се наредждат френски аристократки и топ модели. „Нося Франция в сърцето си още от времето, когато бях дете, а майка ми ни четеше интересни истории. Сред тях и тази на Мария-Антоанета – една от най-смелите и отворена към модни експерименти жени в историята на Версай. Да, живяла е в разточителство и е платила за това, но донякъде именно този дворцов разкош е причината в периода от царуването на съпруга й във Франция да се появят толкова красиви картини и произведения на изкуство. Сред тях и обувки. Това е период, който е много важен за мен и който винаги ме е вдъхновявал. С радост приех поканата на София Копола, която настояваше да се включа в екипа, който работеше върху визията на нейната Мария-Антоанета (в ролята Кирстен Дънст б.р.)."Диалогът между история, изкуство и обувки продължава и до днес в работата на легендата Маноло Бланик. Присъдата на Кари Брадшоу, че „жена, която не притежава поне един чифт обувки Бланик, не може да се хвали с гардероба си!" не е само сценарна измислица. Сградата, в която се намира Wallace Collection в Лондон, е може би най-подходящият временен дом за колекцията от 160 обувки от важни моменти в развитието на Бланик като дизайнер на обувки. Високите му критерии са една от причините да приема толкова рядко партньорства с други модни дизайнери. Фаворитът му Джон Галиано е един от избраниците, а колекцията, която създават заедно във времето, в което Галиано работи за модната империя Givenchy, е рядко бижу. „Обичам смелите хора, с талант, идеи и сърце. Възхищавам се, както на традиционната красота на култовата Грейс Кели, така и на острия език и провокативен имидж на Мадона. Завинаги ще съм й благодарен, заради може би най-хубавото определение за работата ми. Навремето тя каза, че обувките Manolo Blahnik са по-хубави от секса, дори издържат по-дълго. С приятели се шегуваме, че един ден това трябва да бъде написано на гроба ми!", коментира създателят на красота на висок ток. Изложбата „Интригуващият ум" е в Wallace collection, Лондон,  до 1 септември.

Текст: Тита Найденова
Фотография: PR

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA