Ирационалното изкуство на Кристо

Жан-Клод и Кристо – артистичната двойка реализира мечтите си с вярата, че всичко друго освен любовта е ефимерно.

21 октомври 2021

Wolfgang Volz © Christo in his studio with preparatory works for L’Arc de Triomphe, Wrapped 2019

Wolfgang Volz © Surrounded Islands, Biscayne Bay, Greater Miami, Florida,1980–83

Wolfgang Volz. Running Fence, Sanoma, California

Wolfgang Volz © Valley Curtain, Rifle, Colorado,1970–72

Wolfgang Volz © The Pont Neuf Wrapped, Paris,1975–85

Кристо и Жан-Клод. Портите, Сентрал Парк, Ню Йорк, 1979-2005

Кристо и Жан-Клод. Завеса в долината, Райфъл, Колорадо, 1970-1972

Кристо и Жан-Клод. Опакованият Райхстаг, Берлин, 1971-1995

Кристо и Жан-Клод. Опакован бряг, Литъл бей, Сидни, Австралия, 1968-1969

Wolfgang Volz © The Gates, Central Park, New York City,1979–2005

Wolfgang Volz © Wrapped Reichstag, Berlin,1971–95

Кристо и Жан-Клод. Над реката, проект за река Арканзас, 1992-2017

Wolfgang Volz © The Umbrellas, Japan—USA,1984–91

Кристо и Жан-Клод. Обградените острови, Бискайски залив, Голямо Маями, 1980-1983

Wolfgang Volz ©Christo and Jeanne-Claude,The Umbrellas, Ibaraki, Japan, 1987–88-1

Wolfgang Volz, Christo in his studio. 2004

Wolfgang Volz ©Christo and Jeanne-Claude,The Umbrellas, Ibaraki, Japan, 1987–88-2

Текст: Тита Найденова Фотография: Wolfgang Volz

Близка среща с изкуството на Кристо (1935–2020) предлагат три изложби в столицата, които използват опаковането на Триумфалната арка в Париж, за да бъдат в крак със случващото се на световната арт сцена. И докато във френската столица се очакват стотици хиляди туристи (въпреки COVID-19 рестрикциите), които ще разгледат арката отвътре и отвън, в СГХГ, галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 и градинката пред „Кристал" са подготвили богата програма със съпътстващи събития. В тях главен герой е роденият в Габрово артист, който определя сам себе си като „ирационален и свободен артист".

Приживе настоява, че нито един от проектите, реализирани от артистичния тандем Кристо – Жан-Клод (съпругата му и творчески партньор, която напуска този свят през 2009 година), няма цел или смисъл. „Всички наши проекти са абсолютно ирационални и нямат официална причина да съществуват. Никой няма нужда от завеси, острови или кейове. Ние ги създадохме, защото заедно с Жан-Клод имаме безкраен копнеж и нужда да създаваме. Тези проекти са създадени за нас, не за публиката. Причината, поради която те са временни, е свободата. Свободата е враг на притежанието, а притежанието е нещо постоянно. Хората отиват да видят нещо, което няма да видят никога повече!", коментира в едно от последните си интервюта за телевизия CNN артистът с български корени Христо Явашев-Кристо.

Лице в лице с гениалността му в три големи акцента през есента – до 7 ноември, СГХГ представя изложбата „Кристо и Жан-Клод. Живот = Творби = Проекти" с фотографии на Волфганг Фолц. Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 пък насочва вниманието изцяло към актуалния проект – опаковането на Триумфалната арка, а Националната художествена академия показва ценното си притежание – плакати на Кристо и Жан-Клод, в градинката пред „Кристал", и фотографии на проекти на артистичния тандем в градинката пред Софийската градска художествена галерия. Двете изложби на открито са част от културния календар на Софийска община и са сателитни събития на основната експозиция в залата на СГХГ.

Макар някои от изложбените пространства да използват суперлативите за първа изложба на Кристо в България, първата изложба на Кристо в България се случва през 2015-а, отново в залата на Софийската градска художествена галерия, където благодарение на помощта на племенника на Кристо – Владимир Явашев, беше организирана експозицията „Кристо и Жан-Клод: графики и обекти от 1963 до 2014 г.". Тогава посетителите имаха възможността да разгледат над 130 оригинални номерирани отпечатъци и тиражни обекти на Кристо и Жан-Клод, както и фотографии на техни творби от Волфганг Фолц. Фотографът, който следва талантливата двойка по време на почти всичките им артистични приключения, е в центъра и на актуалната изложба. Пак с помощта на фотографиите, част от музейната сбирка на Национална художествена академия, Националната художествена галерия поставя на фокус Кристо и Жан-Клод. През 2005 г. по случай своята 70-годишнина Кристо и Жан-Клод даряват на учебната институция сто двадесет и два собственоръчно подписани отпечатъка на техни постери и рисунки. Столичната галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 предлага и възможност за закупуване на 13 оригинални произведения, които носят подписа на Кристо.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA