Може да не е веднага, но "Домът на дракона" ще ви хареса

Ние вече гледахме пилотния епизод и смеем да твърдим, че новият проект на HBO Max дава наистина сериозна заявка.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 21 август 2022

Като човек, който имаше силно проблематична връзка с "Игра на тронове", признавам, че първите минути от "Домът на дракона" отведоха ума ми в същата посока. Онази, която предизвиква объркване - защото в един момент ти идва да отвърнеш поглед от екрана, а на следващия сякаш не можеш да го отлепиш от него. Същата посока, в която започваш да се питаш дали при последното мигване не се е случило нещо изключително важно или героят срещу теб просто е решил да отреже нечий крайник. Факт, аристократичната представа за драконите и зимата не е лъжица за всяка уста, но предисторията ѝ ни предизвиква да я отворим широко, защото обещава да е колкото горчива, толкова и вкусна.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ СЪС ЗВЕЗДИТЕ В ПРЕДИСТОРИЯТА НА "ИГРА НА ТРОНОВЕ"

Домът на дракона

След разочароващия финал, който почти всички верни фенове на поредицата публично посочиха с пръст, и след мащабните планове за различни продължения, "Огън и кръв" на Джордж Р.Р. Мартин най-накрая получи своята дългоочаквана екранизация.

Новият оригинален проект на HBO Max, първият епизод от който ние вече имахме удоволствието да гледаме на страхотна, изпипана до последния детайл, предпремиера, със сигурност ще изпрати мненията на критиците и почитателите в двата полюса, но е факт, че яростно се опитва да догони своя предшественик.

Официалната премиера на "Домът на дракона" е утре - още сутринта в стрийминг платформата, а в 21:00 ч. и с телевизионна такава в ефира на HBO.

Ако се изисква да бъдем абсолютно точни, сюжетната линия в продукцията започва 172 години преди рождението на Денерис Таргариен. Хронотопът ни отвежда във Вестерос, където на трона е крал Визерис I Таргариен. Дотук добре - той е мъдър, знае как да управлява, интересува се от случващото се около него, но, уви, няма наследник от мъжки пол. Още преди средата на пилотния епизод кралят е поставен на кръстопът, защото единственият избор сякаш е тирачният му и напълно неподходящ за трона брат Демън, който иска да държи контрола в свои ръце, да демонстрира величие и да се наслаждава на женската компания, която идва с останалите два фактора. Нека не забравяме, че поверието гласи, че когато се роди Таргариен, боговете хвърлят монета във въздуха.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "МАЛКИ СЛАДКИ ЛЪЖКИНИ: ПЪРВОРОДЕН ГРЯХ"

Домът на дракона

От другата страна на монетата, поне по наше мнение, изгрява звездата на "Домът на дракона" - принцеса Ренира (в ролята е Мили Алкок). Тя е млада, умна, проницателна и не се притеснява да сподели мнението си, дори когато не е потърсено. А, да, разбира се, че може да контролира драконите - или поне така изглежда. Ще разберете какво имам предвид. Само че макар да е единственото дете на Визерис и да притежава необходимите качества за владетел, има проблем - тя е жена. Съответно качването ѝ на трона ще означава разрушаване на установения патриархат и сриване на моралните ценности и устои, които вървят ръка за ръка с него.

С течение на времето на екран се появяват и другите персонажи, които ще се борят за любовта на зрителите - известният авантюрист лорд Корлис Веларион, по-познат като "Морската змия", принцеса Ренис Таргариен, която така и не стига до трона заради Визерис. Също и неговата дясна ръка - Ото Хайтауър, готов да служи на краля и кралството по всяко време. Разбира се, ще се срещнете с още много персонажи, но повярвайте, изисква се време да се ориентирате и свикнете с тях. Особено ако не сте гледали "Игра на тронове" с отношение към детайла.

Домът на дракона

След като преди няколко седмици попаднах на материал, който обясняваше жестокостта спрямо жените в оригиналния сериал и търсеше отговор на въпроса дали тук тя ще бъде значително по-обрана или деликатно поднесена, вече знам. Ами, не, не е по-малко, нито е деликатно поднесена. Или поне в началото. Секс сцените и различните интерпретации на физически своеволия продължават да са изненадващо графични, леко отблъскващи и дори да са важни за истинността на историята, сякаш не слагат нова настилка, по която ще се движат останалите девет епизода.

Тази гледна точка обаче със сигурност ще накара хората да говорят. Ако изключим голотата и начина, по който сценаристите, режисьорите и продуцентите я позиционират пред камера, във фокуса на обектива остава Ренира в суровата реалност, показвайки ясно, че може, иска, но и заслужава да стигне до върха.

Истината е, че отвъд това сериалът сервира на сребърен поднос не само глави и ръце, а остроумни диалози, препратки с попкултурния феномен и толкова мащабни визуални ефекти, че бързо да забравиш за останалите проблеми.

На фона на много други реинкарнации, които не се съобразяват с общоприетия период на изчакване, за да може аудиторията да погледне новата история с необременени очи, "Домът на дракона" се справя повече от добре и изглежда обещаващо. Дори за човек, който не вижда Средновековието през призмата на фантастиката.

Домът на дракона

On a side note, за да отбележи най-горещата премиера на лятото, екипът на HBO Max накара грандиозна реплика на валериански череп да долети в пространството пред НДК, а допълнителен елемент към цялостното преживяване е апликацията за виртуална реалност "DracARys". Приложението, създадено от технологичната дивизия на HBO Max и компанията The Mill, е разработено за премиерата на дългоочаквания сериал и с него всеки ще може да "излюпи" и отглежда свой собствен дракон.

Нов епизод от "Домът на дракона" ще бъде наличен всеки понеделник - рано сутрин в HBO Max и в 21:00 с телевизионна премиера по HBO.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA