Силни жени в адаптациите на сезона

Кои актриси и женски персонажи очакваме с нетърпение в рамките на новото издание на фестивала "Синелибри"?

17 октомври 2022

Текст: Станислава Айви

Сред богатата палитра на фестивалa "Синелибри" се открояват няколко много силни жени в литературните адаптации на екрана.

Мартина Апостолова и "φ1.618"

Фестивалът беше открит с "φ1.618" - режисьорският дебют на Tео Ушев. Една антиутопична приказка със страхотна визия, музика и актьорска игра. Био-титаните, усъвършенствани човешки същества се готвят да напуснат земята завинаги. Криптон, който от цяла вечност преписва книги на борда на кораба "Пумпал", се натъква на Гаргара - безстрашна, родена от неговите желания. Двамата се впускат в приключение, за да спасят любимата му Фиа, която спи вече 100 години. Мартина Апостолова е разкошна като Гаргара - визията, поведението, начинът, по който общуват само подсъзнателно с Криптон, я правят толкова подходяща. Сцената, в която пуска музика и танцува е един от любимите ми моменти.

Синелибри

Виржини Eфира

Една от най-впечатляващите французойки през последните години на екрана, Виржини започва кариерата си и като телевизионна водеща в различни белгийски продукции. Миналата година я видяхме в провокативния филм на Пол Верховен "Бенедета", а тази година по време на фестивала има цели три адаптации с нея. "В очакване на Боджънгълс" - страстна любов между нейната героиня и тази на любимия ми Ромен Дюри. Двойката живее прекрасен и луд живот и има син, но в последствие тя се разболява. В "Децата на другите" тя се влюбва в мъж с малко дете и съответно се привързва и към детето, но нещата няма да останат толкова лесни. A в третото заглавие отново ѝ прави компания един много готин мъж - Tахар Рахим от сериала "Змията". "Дон Жуан" е мюзикъл и главният герой е актьор, който е изоставен от годеницата си, а трябва да влезе в ролята на Дон Жуан и Виржини му помага за това.

Синелибри

Лора Дърн и Ванеса Кърби - "Синът"

Драматургът Флориан Зелер превзе света с "Бащата" и сега и със "Синът". Освен на театралната сцена, двете истории покориха и киното и Флориан вече официално живее в Eл Eй, а не любимия си Париж. Тук Лора Дърн и Ванеса Kърби правят компания на Хю Джакмън като бившата и настоящата му жена. В историята за 17-годишно момче, което се опитва да общува с баща си, който има ново семейство. Звездният актьорски състав, разбира се, включва и Антъни Хопкинс отново, а филмът имаше премиерите си на червен килим във Венеция и Торонто. Ще можем да го видим веднага след церемонията по награждаването на фестивала на 21-ви октомври, където много журито ще връчи големите награди.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВСЕКИ УБИВА ОНОВА, КОЕТО ОБИЧА

Синелибри

Лесли Манвил - "Госпожа Харис отива в Париж"

Лесли Манвил е абсолютно феноменална в ролята на овдовяла чистачка в Лондон през 50-те години на миналия век. Тя се влюбва в рокля на Dior и решава да си я набави. Тази страст я отвежда в сърцето на френската столица. Идеята, че никога не е късно да последваш мечтите си, изпращат Ада Харис на щуро приключение. След като успява да събере пари, тя заминава за Париж - пътуване, което ще промени не само собствения ѝ живот, но и бъдещето на легендарната модна къща „Кристиан Диор". В тази красиво-романтична история комания ѝ прави и Изабел Юпер, която можем да гледаме и в "Синдикалистката" по истинската история на ирландката Морийн Кърни.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA