Стягайте куфарите, защото вторият сезон на "Белият лотос" е страхотен

Героинята на Дженифър Кулидж казва, че всяко посещение на хотела е незабравимо. Потвърждаваме, че това не е изключение.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 29 октомври 2022

Фотография: HBO Max

Когато "Белият лотос" отвори врати през юли миналата година, никой не очакваше толкова много гости и положителни отзиви. Имам предвид, че главният каст беше впечатляващ, локацията - Хавай, но идеята за лимитирана поредица обикновено приключва с епизод 6. Само че 10 награди "Еми" и Сидни Суини по-късно, HBO даде зелена светлина на Майк Уайт и той отново ни кани да скочим на борда.

Отвеждайки ни в Сицилия, вторият сезон на сериала, който започва в понеделник, 31 октомври, запазва сходна естетика и сюжетна линия като предшественика си - с разликата, че изглежда още по-слънчево, още по-объркано и, повярвайте, много, много по-секси.

Белият лотос

Разбира се, между умопомрачителния саундтрак и разбиващите се в брега вълни, се разбиват представите за идиличния, почти утопичен живот на героите и техните rich people problems. Драмата започва още с разливането на кафето и първите каноли рано сутрин, а житейските кризи - с разпъването на чадърите край басейна, чак до последната песен от вечерното соаре, или както там го наричат италианците.

Белият лотос

Единствената константа е Дженифър Кулидж, която се завръща като най-верния гост на хотелската верига - Таня. Този път е в компанията на съпруга си Грег (Джон Грийс), а представянето ѝ е просто съвършено - с дългите паузи, забавените реакции и лутането между истината и измислицата, в което се включва и асистентката ѝ Порша (Хейли Лу Ричардсън).

Белият лотос

Останалите персонажи са не по-малко интересни. Без изобщо да споменаваме историята, че членовете на актьорския състав са имали редица кошмари по време на снимките във Four Seasons San Domenico Palace.

Ф. Мъри Еймбрахам играе Берт Ди Грасо - възрастен мъж, пътуващ със сина си Доминик (в ролята е Майкъл Империоли) и внука си Алби (тук се запознаваме с Адам ДиМарко), за да преоткрие семейните корени. Актьорът Том Холандър влиза в ролята на чужденеца Куентин, който бързо харесва Таня и я прави част от изисканата си компания. В нея е и племенникът му Джак (Лио Уудал) - импулсивен, харизматичен и провокативен млад мъж.

Белият лотос

Сабрина Импачиаторе е строгият мениджър на хотела - Валентина, която държи всичко да е перфектно, нищо че самата тя е далеч от съвършенството. Беатрис Грано и Симона Табаско влизат в образите на Миа и Лучия - "две местни момичета, прекарващи време в хотела". Това може би е всичко, което трябва да знаете за тях към момента.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МОЖЕ ДА НЕ Е ВЕДНАГА, НО "ДОМЪТ НА ДРАКОНА" ЩЕ ВИ ХАРЕСА

Белият лотос

Фантастичната четворка изглежда така. Уил Шарп, Тео Джеймс (забравете за "Дивергенти"), Мегън Фейхи (ако я харесвате в "The Bold Type", тук ще я обичате) и моята нова холивудска обсесия - Обри Плаза. Обри и Уил се превъплъщават в сравнително реалистичните Харпър и Итън Спилър, които решават да прекарат ваканцията с "безпогрешната" двойка Дафни и Камерън (Фейхи и Джеймс). В първия момент не разбираме, че са заедно, изглеждат по-скоро като приятни непознати - или от онези познати, за които би се направил, че говориш по телефона, само и само да ги подминеш на улицата. Впоследствие характерите и преструвките се напасват, и се стига до ясното осъзнаване, че колкото и напред да си в играта, винаги има някой, за чието признание би направил онова, което личната ти ценностна система не е склонна да понесе.

Обри Плаза. Обри Плаза! Ако преди години постоянно се говореше за X фактора, това е човек, който е живото му олицетворение. Знаменитост, която на въпроса "Какво не ти е наред?", ще отговори "толкова много неща" (все истински примери), която ще даде шапката си на момиченце, разплакало се при срещата им на летище. Актриса, от която просто не можеш да отлепиш поглед. Фантастична е!

Белият лотос

И въпреки че историите на героите получават правото да живеят свой собствен живот, бързо се стига до момента, в който те се преплитат. До мистичните символи и картините, които те гледат втренчено и подсказват съдбата на персонажите, стига да им обърнеш достатъчно внимание. До стереотипното, но не далеч от истината схващане за италианската култура и възприятието за la dolce vita, което новите звезди на франчайза адаптират още със слизането си от лодката - флирта, храната, партитата, секса. Много секс - още от първия епизод, във всевъзможни конфигурации и вариации. Вече попаднах на мнения, че това прави сюжетът плосък, но ми се струва, че темата за връзките и желанията ще е по-продължителна, от който и да било опит за изграждане на стабилна политическа ситуация, например.

Макар екранното време да върви по-скоро в обратната посока, има няколко #MeToo-inspired момента. Също така, ако доброто (или поне извън спалнята) е скучно и предпочиташ да си легнеш с някой, който ще ти "съска" и ще се прави, че не му пука, значи нещо в теб не е наред.

Белият лотос

Подобно на първия сезон, и продължението на "Белият лотос" е фокусирано не толкова върху мистерията, а върху междуличностните отношения - многопластови, сложни, интересни, дори плашещи. Защото често се усмихваме или гледаме злобно хората около нас, без да обръщаме внимание на това, което преживяват или отчаяно искат да преживеят. В крайна сметка си тръгваме и вероятно няма да ги видим повече. Но епизодите отново говорят директно и индиректно за мъжете и жените, за парите и властта, която идва с тях, за изборите и последствията. Показват нарцисизма, но по елегантен начин, с остроумен диалог. Простите действия изглеждат някак сложни. На моменти те карат да се чувстваш некомфортно, в други те поглъщат и изплюват. Приятно е. Различно. Особено. Ново.

Мислете каквото искате, но вече имах възможността да изгледам първите пет епизода. Направих го наведнъж и макар последният да приключи малко след 02:00 ч., исках и останалите два. ASAP.

Гледайте нов епизод от втория сезон на "Белият лотос" - от 31 октомври, всеки понеделник в HBO Max и в 21:00 ч. по HBO.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA