"Истории от ръчния багаж" на Георги Милков

Журналистът събира най-интересните си истории в книга по повод 50-годишния си юбилей.

На 8 март 2023 г. журналистът Георги Милков празнува своя 50-годишен юбилей. По този повод събра своите най-интересни разкази и приключения в книга – „Истории от ръчния багаж".

Изданието излиза с логото на Книгомания, с обем 520 страници и съдържа 380 снимки, някои от които се публикуват за първи път. От днес книгата се разпространява и в книжарниците.

В „Истории от ръчния багаж" Георги Милков описва не само срещите си с епохални персонажи, но размишлява за интригуващи места и събития, накарали го да се превърне в усърден колекционер на преживявания. 

георги м

Събрал е част от тях, вярвайки, че необичайностите на живота са безбройни, но всеки може да види само толкова, за колкото е бил готов да пристъпи отвъд прага на собствените си предубеждения, а останалото се е изгубило завинаги в миманса на пропуснатите спомени.

За почти 30 години работа като журналист за в. „24 часа" той отразява най-важните събития в Триполи по случая с българските медици, бил е военен кореспондент в Афганистан и Ирак, отразява и още редица регионални конфликти в Близкия изток и Африка. Интересни сюжети застигат Георги Милков и по време на работата му в Северна Корея, Азия и Латинска Америка.

„Моите издатели ме убедиха, че 50-годишнината е чудесен повод да изляза с нещо, което съм обещал през годините на толкова много хора. Щастлив съм, че ги послушах, защото това е чудесен начин човек да си отпразнува 50-те години. Вложил съм цялата страст, с която обичам да разказвам.", споделя Милков.

георги м,.

В книгата си Георги Милков обособява приключенията си в 11 раздела, като тънкото му чувство за хумор прозира не само в разказите превърнали се в моментна снимка на времето, а още в самите заглавия на разделите. Някои от тях носят имена като:

"Стоичков, Кадафи, Путин... Неочаквани срещи с дълго чакани хора", "Истории за кафе, светена вода и автомобилни неволи", "Неочаквано в Европа", "Северноафриканска романтика" и  "Пътешествия из Карибите и Централна Америка"

Представянето на книгата „Истории от ръчния багаж" от Георги Милков ще се състои на 23 март (четвъртък) 2023 г. от 18:30 ч. в Литературен клуб „Перото".

фгхй

"Само човек, който стои на педя от лицето на Кадафи и се взира в мътния му поглед, привлечен от необяснима фаталистична сила, каквато се усеща от дъното на прясно изкопан гроб на близък човек, може да види, че под веждите му има татуировки. Вероятно белег от бедуинското му минало, когато са вярвали в заклинателната им сила, или някаква по-късна приумица на този фамозен генералисимус на маскарада.

Наблюдавайки в англоезична среда Христо Стоичков да говори японски, човек лесно би изпадал в състояние, наречено от социалните психолози когнитивен дисонанс. Най-просто казано – гледаш и не вярваш на очите си. Вместо попръжни от устата на футболната легенда се лее японска реч. Времената на „айн, цвай, дрън" са отминали безвъзвратно и сам полиглотът Стоичков е ознаменувал залеза на моноезичната култура...", гласи описанието на книгата.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA