14 книжки, които ще въведат децата в магията на четенето

Ето няколко идеи за подарък на малките читатели.

Ася Иванова
Ася Иванова 01 юни 2023

"ЗАЙЧЕТО ПИТЪР" (изд. Лист)

Любимият герой на малки и вече пораснали деца - "Зайчето Питър", отново се завръща. Излезе ново издание с твърди корици с единайсет от най-обичаните истории на Биатрикс Потър в превод на Александър Шурбанов. Книгата от 300 страници е с твърди корици и оригиналните илюстрации на авторката, а оформлението е дело на Милена Вълнарова. Още в първия ден на Панаира на книгата пред НДК тя се нареди сред бестселърите. 

"МАЛКИЯТ НЕЕДНОРОГ И СКУКАСЪСКАТА" (изд. СофтПрес)

Нова порция смях и приключения с любимия НЕднорог! След успеха на първата книга на Марк Уве-Клинг и Астрид Хен, любимият на деца и родители герой се завръща. Воден от нестихващото желание да казва „Не“ на всичко, малкият НЕднорог среща нов приятел и открива, че щастието е по-голямо, когато е споделено.

"РОБИН ХУД" (изд. Егмонд)

Вечната история за крадеца благородник и неговата весела дружина и борбата им с лошия принц Джон и неговия слуга – шерифа на Нотингам, разказана чрез пъстрите илюстрации. Пригответе се за епично приключение и среща с незабравими герои в една от най-обичаните класики на "Дисни". Изданието е предназначено за деца над 4-годишна възраст и е ценен помощник в насърчаване на интереса им към четенето, стимулиране на въображението им и развиване на речниковия им запас.

"МАЛКИЯТ ЕДНОРОГ" и "МАЛКАТА РУСАЛКА" (изд. Ciela)

Със своя напевен ритъм, който отброява "Десет минутки преди сън", двете магични истории ще потопят децата в приказно пътешествие из чудните пътечки, потоци и подводни замъци на Страната на сънищата. Зашеметяващо красиви, цветни, оригинални и безбрежни като детското въображение, илюстрациите рисуват богат и вълшебен свят с пленителни детайли. 

"ПОСЛЕДНОТО ДЪРВО: СЕМЕ НА НАДЕЖДАТА" (изд. Orange books)

"Последното дърво“ ни напомня колко крехък е нашият свят и празнува неговата невероятна красота. Представете си свят без дървета, в който се появява смело и енергично момиче, което се осмелява да отиде там, където я води нейното въображение. Докато следваме приключенията на Олив в света на дърветата, ще си припомним необикновената сила и красота на природата. 

"ГОЛЯМА КНИГА НА СУПЕРСИЛИТЕ" (изд. Colibri)

Танци, четене, чувство за хумор, пъргавина, въображение… Всички притежаваме своя невероятна суперсила и тя ни прави единствени и неподражаеми! Каква е твоята суперсила?

"101 ДАЛМАТИНЦИ" (изд. Рижко)

Новото издание на "101 далматинци" предлага добре позната и обичана по цял свят история. Един ден кутретата на далматинците Мисис и Понго мистериозно изчезват. Петнистите четириноги са убедени, че смразяващата Злобара де Мон е замесена в престъплението, но за съжаление, стопаните им мисис и мистър Душкинг дори не подозират. На Мисис и Понго се налага да се справят с опасната ситуация сами, но не напълно...

"МАКС И МОРИЦ" (изд. Лист)

Калпазаните Макс и Мориц, чиито истории повече от век и половина разсмиват и разплакват деца и родители, сега се промъкват за добро в хорските библиотеки. Ключ към домовете и сърцата на читателите им дава корифеят в превода от немски език Любомир Илиев. Той пресъздава римите на Вилхелм Буш в изцяло нов вариант, който излезе с оригиналните илюстрации на автора и с логото на „Лист”.

"СЛЪНЦЕТО И ЗВЕЗДАТА" (изд. Егмонд)

Романът ни среща със сина на Хадес, който макар и юноша се сблъсква с много трудности. Но в живота му има един слънчев лъч – буквално. Гаджето му Уил Солас, син на Аполон. Заедно двамата полубогове могат да преодолеят всяко препятствие и враг.

"АТЛАС НА ДИНОЗАВРИТЕ" (изд. СофтПрес)

Това може би ще се превърне в най-любимата книжка на всички момчета. В нея са представени любопитни факти за любимите им динозаври, с прекрасни илюстрации и множество стикери. Докато се забавляват, децата ще получат отговори на десетки любопитни въпроси и с гордост ще могат да се нарекат младши палеонтолози.

"ЛИСАН И МАЛКИЯ ЖОРЖ" (изд. Enthusiast)

Далече, далече в гъстата гора живеели един хитър лисан и един малък мишок. Един ден мишокът намерил бобено зърно. Лисан и мишокът, заедно с бобеното зърно, паднали в голяма дупка. Решили да посадят зърното и да чакат от него да израсте стъбло. Дали това може да бъде началото на едно голямо приятелство?

"МОМЧЕТО НИНДЖА СПАСЯВА СВЕТА" (изд. Кръг)

Момчето нинджа се завръща! Историята в суперпопулярната поредица на австралийския писател Ан Доу, този път се завърта около цирка, който гостува в града – най-вълнуващото нещо в живота на децата от Дък Крийк. Но неочаквано градът се оказва заплашен от гигантски разбеснели се роботи. И Момчето нинджа трябва да се изправи срещу злодея доктор Кейн.

"ПРИКАЗКИ НА ШЕХЕРЕЗАДА" (изд. Colibri)

Приказките на Шехеразада, преразказани от големия български писател Светослав Минков, са част от българската духовна култура и са се превърнали в своеобразна класика, с която са израснали поколения български деца. Посвещаваме новото луксозно издание на този шедьовър на арабската литература и фолклор на днешните български деца.

"ШАРО ХОЛМС И ПРОКЛЯТИЕТО НА МАСКАТА НА ФАРАОНА" (изд. Enthusiast)

Шаро Холмс, най-великият кучешки детектив в света, и неговият доверен помощник доктор Котсън се отправят на заслужена почивка в Египет, където разбират, че много ценна маска е била открадната... и те са главните заподозрени! Ще могат ли Холмс и Котсън да се измъкнат от гробниците на древните котешки царе и да хванат истинския крадец навреме? Това вълнуващо приключение съдържа 25 игри, включително загадки с откриване на разлики, кодове с изображения и логически главоблъсканици. Ще успееш ли да ги решиш и да помогнеш на Холмс и Котсън да разкрият най-сложния си случай досега?

Магията, която завладява всяко дете, когато отвори една книга, е нещо неописуемо.

Затова е много важно да го въведем в света на литературата още от първите му години. Детските книжки отварят безкрайно много светове, разпалват въображението и го карат да мечтае. Без значение каква е книгата, дали с картинки, с рими или с графики, малкият читател с интерес прелиства всяка страница на любимата си книжка. 

А днес сме решили да ви представим няколко нови книги, които ще променят светогледа на вашето дете. Вижте в галерията!

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA