Доброволци почистват Перловската река като част от феста "Реките на София"

Фестивалът ще се проведе от 1 до 3 септември.

Ася Иванова
Ася Иванова 01 септември 2023

Фотография: Facebook/Реките на София

Четвъртото издание на фестивала "Реките на София" ще се проведе от 1 до 3 септември край Перловска река в Южен парк 2, за да преобрази и социализира едно ново крайречно пространство, а именно парка до Регионалния център за съвременно изкуство "Топлоцентрала".

Така фестивалът поставя във фокус едно от малкото места в града, където реката е бистра и все още в естественото си корито, за да покаже една възможна и по-добра гледна точка към софийските реки.

Реките на София

"Основното послание, което искаме да отправим чрез фестивала е, че през София минават истински, живи реки, които имат потенциала да радват града и да бъдат пълноценна част от него. Искаме да привлечем вниманието на гражданите и на общината към възможното бъдеще на столичните реки, както и към проблемите, които те имат, и решенията за подобряване на тяхното състояние", сподели Мартин Янков, основател на Фондация "Колективът", която реализира мащабното събитие.

В рамките на инициативата през изминалите години са проведени голям брой временни намеси на различни речни локации в града, експертни работни групи и консултации за състоянието на реките в София. В тях се стига до заключението, че най-приоритетно за бъдещето на столичните реки е да се изгради система за разделяне на битовата канализация от дъждовната, и този проект има потенциала да повиши осезаемо чистотата на столичните реки.

Реките на София

Чрез ежегодния фестивал "Реките на София" и богатата му културна програма, организаторите искат да насочат светлините на прожекторите към тези предизвикателства и същевременно да ангажират повече граждани, бизнеси и институции в каузата за опазването на реките. В тазгодишното издание на фестивала на няколко сцени, пригодени към естествения хабитат на река Перловска в Южен парк 2, ще видим таланти като етно група 4ЕТНО, многоликия артист Иван Шопов, широкоспектърните звуци на The Science, уличните музиканти JamBure и други. Още в първата вечер Inside joke Stand up comedy ще забавляват гостите на реката от водната сцена, а в неделя програмата ще завърши с късометражно кино насред горските звуци. През трите дни на фестивала малки и големи ще се насладят още на циркови, научни и арт работилници, йога, хендмейд базар и отборно състезание с въпроси за ботаниката, екологията, географията и, разбира се, реките.

Реките на София

Освен традиционно вдъхновяващата културна програма, арт инсталации и намеси в пространството, тазгодишното издание предлага и специален интерактивен урок по активизъм и градско планиране. Той се реализира с подкрепата на Бюрото на Европейския парламент в България и е част от паралелната програма на "Реките на София" и първият национален форум "Placemaking Connected: Bulgaria", който има за цел да създаде мрежа на организациите, ангажирани с градско развитие в България. Откритият урок ще изследва алтернативни форми на гражданско участие и възможните роли в процеса по създаване на намеси в градската тъкан.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA