"Аромат на липа": първият български филм, заснет в САЩ

Лентата разказва за малка група български имигранти, живеещи в Мемфис.

Ася Иванова
Ася Иванова 18 октомври 2023

Фотография: Alexandra Films

Броени дни ни делят от кино премиерата на комедийната драма "Аромат на липа". От 27 октомври лентата може да бъде видяна в кината в България.

"Аромат на липа" разказва за малка група български имигранти, които живеят в Мемфис, щата Тенеси. Филмът е създаден от американски сценарист, продуциран е изцяло в САЩ, но голяма част от сценария е на български език.

Аромат на липа филм

Историята ни среща със Стефан, който пристига в Мемфис, САЩ, с чисто нова зелена карта, със своята американска мечта и с идеята бързо да изпрати пари на майка си в България. Там той среща Дима и Георги, които са домакини и своеобразни тартори на малко общество от български имигранти в Америка. Взаимоотношенията между всички тях пораждат неминуемите комедийно-драматични ситуации. Докато Стефан се опитва да си намери хубава работа и да се адаптира в Америка, се запознаваме с вълненията и характерите на други гастарбайтери от България.

В главните роли ще видим любими на българите актьори. Сред тях са Иван Бърнев, Йоана Буковска, Тончо Токмакчиев, Албена Колева, Албена Михова, Рени Врангова, Иван Петрушинов, Георги Златарев и др.

Аромат на липа филм

"Аромат на липа" е пълнометражният дебют на Цветана "Сиси" Денкова, която предлага топъл и човешки поглед към една универсална история свързана с трудностите, сполуките, изпитанията, провалите и надеждите на живота в чужбина. Именно това е и темата, която вълнува хиляди българи в последните 25 години. Денкова е една от тях. "Аромат на липа" е и личната история на Сиси Денкова, която емигрира като дете в Америка, за да се превърне в артист и режисьор на филм с едновременно характерно, но и универсално послание.

Аромат на липа филм

Американско-българската продукция е реализирана по време на безпрецедентната ситуация с пандемията Covid-19, за чийто успех благоприятства документ с 500 страници доказателствен материал за културната стойност на филма пред имиграционните власти на САЩ. 

Преди да посрещне своите зрители на редовни прожекции в кината вБългария, филмът беше показан на кино форуми като Cinequest Film & 
Creativity Festival в Сан Хосе, Калифорния, Международния София филм фест и фестивала на българското кино "Златна роза” във Варна.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA