Честваме 90 години Татяна Лолова

Серия от събития ще отбележат юбилея на голямата актриса.

Ася Иванова
Ася Иванова 02 февруари 2024

На 10 февруари голямата актриса Татяна Лолова щеше да навърши 90 години. По този повод се организират редица събития, с които се чества нейния юбилей.

Почитателите на българското кино и театър ще имат възможността да се насладят на документалния филм "Последният спектакъл" с автори Калояна Климентова и Георги Тошев. Той ще се излъчи премиерно на 10 февруари от 18,30 часа в любимото кино на Татяна Лолова "Одеон". Филмът събира архивни кадри и снимки – някои от които се показват публично за пръв път, разказващи за забележителния житейски и творчески път на голямата актриса, както и за последните месеци от живота й. Включени са и кадри от емблематични български филми, в които Лолова участва през годините. В "Последният спектакъл" ще се включат нейният съпруг Светослав Светославов – Славе, актьорите Койна Русева и Велислав Павлов, режисьорът Илиян Джевелеков, певецът Орлин Горанов, продуцентът Игор Марковски и други.

Татяна Лолова 90 г

"Филмът не изчерпва богата биография на Татяна Лолова, а по-скоро показва нейната житейска философия, разказва за изпитанията и радостите по Пътя й", споделя журналистът Георги Тошев. "Това е емоционално пътуване във времето през спомените и кадрите, които сме избрали. Много смях, но и тъга има в живота на голямата актриса", допълва Калояна Климентова.

Същата вечер след прожекцията на документалния филм ще бъде представена и новата книга  на журналиста Георги Тошев - "Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки". Изданието с логото на издателство "Книгомания" е специално подготвено по повод годишнината. "Таня обичаше да играе. Опитвам се да вървя по следите на живота й, използвам формата на игра от букви и думи. Пъзел. Думи, които носят личния опит, емоционалния свят и красивия ум на една изключителна жена и актриса," пише в предговора съставителят Георги Тошев.

Татяна Лолова 90 г

Националната програма "Татяна Лолова на 90 години" ще продължи със специален спектакъл по повод юбилея, озаглавен "Празнуваме Татяна Лолова". Той ще бъде на 13 февруари от 19:30 ч. в Сатиричен театър "Алеко Константинов". Директорът Калин Сърменов ще събере различни поколения актриси, които ще изпълнят части от популярни монолози от пиеси, в които е участвала Татяна Лолова на сцената на Сатиричния театър. "Празнуваме Татяна Лолова" е по идея на Георги Тошев, а режисьор е самият Калин Сърменов.

Татяна Лолова 90 г

Националната програма ще представи в следващите седмици и пътуващ спектакъл и изложба, създаването на официален сайт за актрисата, който да събере в електронен архив фотографии, роли, интервюта, бележки, скици, лични дневници и други материали, свързани с живота и професионалния й път в киното и театъра.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA