5 филма, които няма да пропуснем на София Филм Фест

Няколко вълнуващи истории, които са готови да ни преведат през цялата палитра от емоции – от смях до сълзи.

Фотография: СФФ, Profimedia

Миналата седмица бе официалното откриване на 28-ото издание на София Филм Фест, който продължава до 31 март. И тази година международният фестивал ни поднася страхотна селекция от кино заглавия, които ни карат да се отправяме малко по-често към салоните този месец. Сред наситената програма от филмови премиери ние си избрахме няколко, които със сигурност няма да пропуснем.

Сред тях е последният филм на София Копола – „Присила", който създава по биографията „Elvis and Me" с благословията на Присила Пресли и съавторката на книгата Сандра Хармън. През гледната точка на любимата на Елвис, Копола разказва за непознатата страна на един велик американски мит. Историята за дългото ухажване и бурния брак на Елвис и Присила – от германската военна база до приказното имение в Грейсленд – е проникновен и конструиран с внимание към детайлите портрет на любовта, фантазията и славата. „Опитах се да пресъздам усещането да влезеш в света на Елвис и да го напуснеш, за да откриеш собствения си живот. За мен като творец е важно да покажа света през очите на героинята си, без да я осъждам," споделя за работата си режисьорката. „Присила" ще бъде филмът, който българската публика ще може да види в Зала 1 на НДК във вечерта на раздаване на наградите на София Филм Фест – 23 март. В ролята на Присила влиза актрисата Кейли Спейни, а в тази на Елвис е Джейкъб Елорди.

2

С негово участие е и следващият филм в селекцията ни, а именно „Солтбърн". Във филма на Емералд Фенел, който от „Entertainment Weekly" определят като „готически трилър, поръсен с отровен, бонбонено-бляскав прашец", Елорди си партнира с Бари Киоган, Розамунд Пайк, Кери Мълиган и Ричард Е. Грант. Още с излизането си филмът се превърна в една от най-обсъжданите творби, с пет БАФТА номинации, включително за  британски филм на годината, три актьорски признания (за Киоган, Елорди и Пайк) и с номинация за оригинална музика. Истинско кино събитие, на което си заслужава да се насладите на голям екран.

3

Не пропускайте и „Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята", новият филм на невероятната Маргарете фон Трота, която беше специален гост на фестивала и получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното. Тя представи самият филм, който е посветен на връзката между австрийската поетеса и писателка Ингеборг Бахман и швейцарския драматург и писател Макс Фриш. Любовта им е страстна, но професионалните им и лични противоречия започват да нарушават хармонията. Когато Ингеборг минава през труден период, на помощ идват нейните приятели, сред които Ханс Вернер Хенце и младият Адолф Опел, виенски журналист и познавач на литературата. Те заминават заедно за пустинята. По време на това пътешествие тя намира път обратно към себе си и, преди всичко, към своето творчество. Филмът беше номиниран за „Златна мечка" на Берлинале 2023.

4

В рамките на София Филм Фест може да гледате и още един филм, който получи доста номинации и награди през последните месеци, и това е „Заседнали" на Александър Пейн. Колоритната Давин Джой Рандолф получи всички големи отличия за поддържаща женска роля, включително и „Оскар", за ролята си във филма. Историята в него пък ни пренася в подготвителното училище „Бартън" в Нова Англия. Докато учениците въодушевено излизат в зимна ваканция, някои от тях, които няма къде да отидат, са принудени да останат. По-лошото е, че за „детегледач" е назначен раздразнителният професор Хънам. С течение на дните намръщеният професор завързва неочаквано приятелство с умния, но притеснителен ученик Ангъс и с Мери, готвачката на училището, която скърби за загубата на сина си. Александър Пейн отново работи със звездата от Отбивки Пол Джамати във филм, който постига съвършения баланс между трогателност и закачливост.

5

„Прекрасни дни" на легендата Вим Вендерс също е част от програмата на фестивала. Филмът беше сред претендентите за „Оскар" за най-добър чуждоезичен филм, а сюжетът проследява един чистач на тоалетни в Япония, който пътува между различните си работни места. Извън строго организираните си ежедневни навици, той се наслаждава на страстта си към музиката и книгите. Освен това обича да снима дърветата. Поредица от неочаквани срещи внезапно разкриват част от миналото му. Филмът представя вълнуващ и поетичен разказ за откриването на красота в ежедневието, а саундтракът е съставен от класическа рок музика, подбрана лично от Вендерс.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA