Паста от тиквички? Топ идея за сезона!

Наистина, защо да стоим по един час над котлона и да пържим тиквички, ако можем да си приготвим от тях нещо толкова бързо и здравословно като… паста? Да, правилно прочетохте, вместо да използваме традиционната тестена паста (спагети, фетучини, ригатони и др.), която все ни се лепи не където трябва, достатъчно е да изпълним тази рецепта. Ако нямате точно такъв уред, с който във видеото се оформят спирали от тиквички, тогава просто обелете тиквичката и я настържете не на ренде, а на ивици – директно с белачката за зеленчуци.

Ето необходимите продукти за 1 порция:

1 пилешко филе (300 г.), 1 тиквичка (500-600 г.), 2 скилидки чесън, 100 г. пармезан или кашкавал, или друг вид твърдо сирене, 80 мл. прясно мляко (или малко повече, ако искате сосът да не е много гъст), сол, черен пипер и пресен или сушен риган.

Филето се нарязва на кубчета и се запържва в малко зехтин или олио, прибавя се смленият чесън, след това тиквичките на ивици или спирали. Разбърква се и се дърпа от котлона, защото тиквичките трябва да останат стегнати, а не да се разварят. В блендер се смилат сиренето, млякото, с добавена в тях сол на вкус. Този сос се изсипва върху тиквичките и се разбърква до кипване. Поръсва се с черен пипер и риган и е готово.  

Прясното мляко може да се замени с течна млечна сметана, става много вкусно, но и по-калорично.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA