Хляб наш насъщен и… цветен

Сини сандвичи, розово-жълти кифли, хляб в различни нюанси - шведските майстори-готвачи ни провокират с необичайна тенденция: хляб във всички цветове на дъгата. Този ефект се постига благодарение на различните видове брашно. Например, ако добавите куркума към брашното, хлябът ще бъде яркожълт, ако добавите спанак, той ще стане зелен, а ако добавите сок от червено зеле, ще бъде розов. Има любители и на черния хляб. За тази цел към брашното се добавя прах от активен въглен. Преди няколко години скандинавците започнаха да правят цветен хляб, защото много готвачи решиха да разкрасят скучните и сиви зимни дни. Те добавят семена, ядки и плодове към розовите самуни, което прави консистенцията им по-интересна. И, разбира се, за хляба те използват само естествени и екологични добавки и никакви химически багрила. След шведите, цветните хлябове се появиха и в пекарни и ресторанти в САЩ, Австралия, Канада. Хората там хапват цветен хляб по същия начин, както и обикновения - със сирене, конфитюри, зехтин, шунка и т.н.

Цветен хляб

Има много начини да направим хляба цветен. Най-често срещаните са:

  • с добавяне на пресни зеленчукови или плодови сокове;
  • с добавяне на сухи подправки и билки или сушени зеленчуци и плодове;
  • с добавяне на пюре от зеленчуци или плодове.

Цветен хляб

Но трябва да бъдем внимателни при дозирането, в противен случай хлябът ще получи прекалено силния вкус на оцветяващия продукт и няма да е вкусен.

За да не се получи окисляване от зеленчуковия сок и да не стане тестото кафяво, трябва да се добави малко киселина - лимонов сок, мътеница или оцет.

Цветен хляб

Какви други натурални оцветители могат да се използват при печенето на хляб?

За жълт цвят: куркума (за хляба на снимката по-долу е използвана 1 ч.л. на 250 г. брашно) или сок от куркума, шафран, жълтъци (за сладко тесто).

За оранжев цвят: сок от моркови или моркови на прах, тиквен сок или тиквено пюре, червен пипер.

За червен цвят: хибискус, сок от червено цвекло или цвекло на прах.

За розов цвят: малини, сок от червено зеле, лилави картофи.

За кафяв цвят: ръжен/ечемичен малц, какао на прах, канела, кафе.

Цветен хляб

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA