Сладки изкушения с вино

Любимата напитка среща захарта в една очаквано добра комбинация

Невена Дякова
Невена Дякова 11 април 2020

Поширани круши с шардоне

Изключително лесни за приготвяне и невероятно вкусни! Приятната киселинност на шардонето върви чудесно със сладостта на крушите, както и с флоралните нотки на чая от жасмин.

Poached pears

Продукти:

6 малки круши (3-4, ако са по-големи като размер)

¾ чаена чаша захар

1 ванилова шушулка, разрязана наполовина

1 чаша шардоне

1 чаша вода

2 филтърни пликчета чай от жасмин

Ядивни цветя за украса (не са задължителни)

Приготвяне:

Смесете виното, захарта, водата, ванилията и чая в дълбок тиган или касерола, и оставете течността да поври на средна температура за около 5 мин., след което премахнете филтърните пликчета. Внимателно поставете крушите в нея и долейте достатъчно количество вода, което да покрие плодовете. Поширайте ги около 20-30 минути, като проверявате с нож колко са меки. Когато са готови, ги извадете внимателно от съда. Оставете течността на котлона при средна температура и изчакайте 15 минути, за да се редуцира до сироп. Добавете малко от виното на око и оставете да поври още 2 минути, след което отместете от котлона.

*Уверете се, че сте избрали твърди круши, защото презрелите бързо ще се превърнат в пюре. Ако плодовете са твърде големи, е по-удачно да ги разделите на две!

Италиански винени бисквити

Почти като курабиите на баба, но с още една любима на всички ни съставка!

Italian cookies

Продукти:

½ чаша бяло вино по избор

½ чаша захар

½  чаша олио

¼ чаена лъжица сол

½ чаена лъжица бакпулвер

2 ¼  чаши брашно

Захар за поръсване

1 чаена лъжица зърна от анасон (по желание)

Приготвяне:

Предварително загрейте фурната на 180 градуса. В средно голяма купа поставете виното, олиото, захарта, солта, бакпулвера, анасоновите зърна (ако идеята ви допада) и разбъркайте добре. Постепенно добавяйте брашно, докато не се получи хомогенна смес. Преместете тестото върху набрашнена повърхност и разточете около 10 пъти. Нарежете го на малки парчета, всяко от които оформете с ръце до постигане на цилиндър, на който финално свържете краищата. Поръсете със захар и печете готовите бисквити около 30 минути.

Трюфели от бял шоколад, ягоди и розе

Перфектни за романтичен жест, моминско парти или следващото събиране (надяваме се, по-скоро от очакваното!) на по чаша розе с приятелки, тази рецепта за трюфели с бял шоколад ще се превърне в любима на вас и близките ви.

White choc and str

Продукти:

230 грама бял шоколад

5 супени лъжици масло

3 супени лъжици готварска сметана

Щипка сол

¼ чаша замразени ягоди

3 супени лъжици розе

1 чаша пудра захар

Приготвяне:

В средноголям тиган или касерола добавете шоколада, маслото, сметаната и солта. Оставете ги да се разтопят при средна температура на котлона и разбърквайте периодично. Добавете ягодите в блендер и пасирайте, докато станат на съвсем малки парчета. Продължете да разбърквате шоколада, докато не се разтопи финално, добавете пасираните ягоди и розето и разбъркайте, за да се смесят добре. Преместете готовата смес в купа, покрийте я с фолио и я оставете да се втвърди в хладилника за около 2-3 часа.

Извадете охладената смес и загребете в размер 1 супена лъжица от нея. Оваляйте полученото топче в пудра захар и подредете в чиния за сервиране. Когато сте готови, върнете вече оформените трюфели в хладилника за 30 минути.

 

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA