Пица-майстор в топ 50 на Италия отваря своя пицария в София

"Изискано преживяване по непретенциозен начин", така екипът описва Paradiso Pizza & Friends.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 10 януари 2023

Paradiso Pizza & Friends има амбицията да бъде най-добрата пицария в Източна Европа и е готова да го докаже.

"Изискано преживяване по непретенциозен начин", така екипът на новото италианско заведение в София описва начина, по който иска да се чувстват почитателите на пицата.

Авторът на всички рецепти и главен виновник за появата на тази автентична пицария в центъра на София се казва Алберто Морело, който три години подред получава "Tre Spicchi Gambero Rosso", или най-високото отличие в света на италианската пица. Пицарията му "Gigi Pipa" пък е в класацията на топ 50 най-добри места за пица в Италия за 2022 г.

гжбхнйм

Роден в Есте, Италия и израснал в семейство на ресторантьори, Морело изучава изкуството на брашното в Университета за пица "Molino Quaglia". През 2009 г. отваря първи ресторант в родния си град, а няколко години по-късно е обявен за най-добър изгряващ пица-майстор на Италия.

Тайната на авторските му пици е в тестото с квас, дългата ферментация и сезонните продукти, които в Италия той отглежда в собствена градина в близост до неговия ресторант "Gigi Pipa". 

Партньори на Алберто Морело в първото му ресторантьорско начинание извън Италия са още двама братя италианци и една българка. Сибил Начева и Себастиен Дурели живеят в Париж, но това лято идват в София и решават да останат.

фжгбхн

"Хареса ми динамиката и настроението на младите хора в града, животът по заведенията. Но откъм класическа италианска пица, майсторски направена с автентични съставки имаше какво да се желае", разказва Себастиен.

Брат му е близък приятел на шеф Алберто Морело и двамата винаги са искали да имат свое общо заведение. С решението на Сибил и Себастиен да заменят Париж със София идва и идеята за Paradiso Pizza & Friends. 

Морело е в основата на цялото меню и подбора на съставките във всички рецепти, а неговата дясна ръка в Италия и помощник главният готвач на "Gigi Pipa" е тук, за да обучи българския персонал на всичко, което знае. 

цжбнм

Класическите му неаполитански пици и авторските му рецепти се правят изцяло с брашно от каменна мелница и свежи сезонни зеленчуци. Рецептите в България са с италиански продукти, които имат сертификат за автентичност и се внасят специално за ресторанта.

"Моцарелата, която използваме, се прави за нас от най-добрия моцарела майстор в Италия. За другите съставки имаме свои дистрибутори и гарантираме, че вкусът им е като на никоя друга пица в София", обясняват Себастиен и Сибил.

фжгбхнй

Освен класическа, сезонна и дегустационна пица, в менюто има още три вида конус пици като предястие, паста, авторски десерти (включително "сладка пица") и италиански вина и коктейли.

Локацията е мечтата на всеки ресторантьор – възможно най-централното място в София, до пилоните на НДК.

фгхйк

Интериорът е по концепция на Себастиен, който е реализирал луксозни ресторанти в Милано. Изпълнението е дело на познатите от много други любими заведения в столицата студио "FUNKT".

"Претендираме за най-добър вкус, но като атмосфера търсехме свежест, поетичност и добро настроение. Все пак "пица" в цял свят е синоним на забавното, приятното и удоволствието", разказва Сибил Начева.

дцфжгбн

"Пиците на Алберто са невероятно красиви и искахме и чиниите, в които се поднасят да са част от неговата естетика. Затова може би най-големият акцент в нашия интериор освен цветовата гама са керамичните подноси и купи на "Pottery & poetry", които подчертават качествата и вида на вкусната храна,” допълва българката.

Друго, което отличава "Paradiso Pizza & Friends" от останалите заведения за пица е именно разнообразните предложения без месо. За разлика от повечето менюта, в които вегетарианските опции са винаги по-малко, тук богатият избор от безмесни пици и пасти прави изключително добро впечатление.

"Paradiso Pizza & Friends" е на бул. "Витоша" 102 и работи всеки ден от 11 до 23 часа, телефон за резервации +359 87 8302964.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA