4 Instagram акаунта, които доказват, че храната е любов

Сладкото не трябва да е удоволствие, от което изпитваме вина.

Невена Дякова
Невена Дякова 10 април 2023

Фотография: Instagram/@dinarakasko

Тези четири кулинарни акаунта припомнят с намигване, че любовта на хората минава през стомаха.

@dinarakasko

Кралицата на захарната геометрия – това определение отива много на украинката Динара Каско, която е автор на едни от най-забележителните като форма, цветови комбинации и не по-малко вкусна вътрешност десерти в Instagram. С диплома по архитектура от университета в Харков, Динара рано открива, че афинитетът към изчистените линии, причудливите, вдъхновени от природата форми и най-вече творческата свобода са нещото, което може да приложи в хобито си (сладкарството), бързо прераснало в професия на пълен работен ден.

Преди войната в Украйна цехът на Динара, или по-коректно казано – модерно сладкарско студио, процъфтява, а екипът, който младата жена събира, достига близо 20 души. Избягала със семейството си още в първите дни на масирана руска атака над родния ѝ Харков, от февруари 2022-ра досега Динара сменя различни адреси в Европа, но не спира да показва на аудиторията си тънкостите в създаването на торти с многопластови филинги, авторските форми, които продава в Amazon и чрез които финансира редица благотворителни кампании в родната си страна, участието си в редица международни конкурси и риалити формати, където журира по покана на някои от най-големите имена в кулинарната сцена на Европа.

@nm_meiyee

Сладкото не трябва да е удоволствие, от което изпитваме вина, и акаунтът на Mei Yee го доказва във всяка своя публикация. Един от най-силните профили, посветени на веган рецептите, @nm_meiyee е не просто „тетрадка" с ювелирни сладкарски изкушения, а истински гид за любителите, които имат отношение как изглежда храната им.

По азиатски фина, използваща изцяло растителни продукти, подбираща най-нежните пастелни тонове или акцентиращи цветови комбинации, Mei Yee създава кулинарни творения, които ни е съвестно да похапнем, защото просто изглеждат като малки произведения на изкуството. Изящни макарони, зелени канелени рулца, тематични празнични бисквити за Хелоуин или Коледа, вдъхновени от любимите ù кученца бисквити с муцунки са сред десертите, превърнали се във визитна картичка на дамата, която често в готвенето си използва продукти на популярния в сладкарските среди италиански бранд Decora.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ТОРТА СЪС ЗАЛИВКА ОТ КАРАМЕЛ И СОЕВ СОС

@turkuazkitchen

Бетюл Тунч, младата турска готвачка, стояща зад кулинарния акаунт @turkuazkitchen, рядко застава в кадър (виждали сме лицето ù само от профилната снимка), но винаги, ама винаги приготвя рецептите в постовете си от начало до край. Тази отдаденост към готвенето Бетюл развива от малка. Първите ù опити в кухнята са на 8-годишна възраст, а основен заподозрян за запалването на кулинарната ù страст е нейната майка. Бетюл признава, че именно тя е първият ù най-строг критик на младата жена, чийто профил в Instagram наброява впечатляващите 6.7 млн. последователи.

В началото на кариерата си като създател на дигитално съдържание Бетюл не разполага с екип и снима по цял ден еднаединствена рецепта. Днес този процес е значително ускорен и отнема между 2 и 4 часа, в зависимост от трудността на рецептата. От традиционни турски ястия като адана кебап и мляко с ориз, до международни класики като кроасан и кесадия, Бетюл е способна да събуди апетита на всеки, попаднал умишлено или случайно на видео, в което тя самата предава магията на добрата кухня.

@sibatable

За по-малко от 5 месеца Min Kyung-jin от акаунта @sibatable (кръстен на кучето ù, порода Шиба ину) успява да трансформира своята 3-хилядна аудитория в такава със 100 хиляди последователи. Младата корейка, майка на син и дъщеря в предучилищна възраст, е готвач по образование, но почти не е практикувала професията си. Омъжва се рано и на практика посвещава дните си на дома, семейството и ежедневното меню. Именно приготвената за децата ù храна се превръща в отправна точка за съдържанието, което споделя с аудиторията си.

Нейните малки, симпатични, артистични композиции от нудли, зеленчуци, хляб и кореноплодни са поравно забавни и респектиращи в детайла си. Min признава, че докато посещава кулинарно училище, често получава упреци за готвенето си, и не крие, че това се отразява на самочувствието ù. Избирателната анонимност на интернет пространството обаче ù позволява да развихри въображението си и да покаже на критиците си на какво е способна… Ако разгледате профила ù, ще видите, че Min обожава кучетата и те често са герои в създадените от нея чинии. Може би най-хубавите ù постове, нали?

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA