
Фотография: Profimedia
Любовта към маковите семена и картофеното тесто е дълбоко вкоренена в кухнята на Чехия и Словакия. Картофените понички с маков пълнеж и къпинов сос предлагат перфектен баланс между сладко, кисело и меко, с богат аромат и текстура. Този уютен десерт е едновременно носталгичен и необикновен – истинско удоволствие за сетивата.
Необходими продукти:
За тестото:
500 г сварени картофи (обелени и настъргани)
150 г брашно
1 яйце
1 с.л. грис (по желание)
1 с.л. оцет
1 ч.л. захар
Щипка сол
За маковия пълнеж:
100 г млян мак
100 мл прясно мляко
2–3 с.л. захар
½ ч.л. канела (по избор)
За къпиновия сос:
150 г сладко от къпини (или червено френско грозде/касис)
2–3 с.л. червено вино (или вода за безалкохолен вариант)
Допълнително за сервиране:
Разтопено масло
Захар или запечени хлебни трохи
Още от маковата смес (по желание)

Начин на приготвяне:
Пригответе картофеното тесто като обелите и настържете сварените картофи. Добавете брашно, яйце, оцет, грис, захар и сол. Замесете меко, но нелепнещо тесто.
Направете пълнежа: В касерола комбинирайте млякото, мака, захарта и канелата. Варете при разбъркване на слаб огън до сгъстяване (5–7 минути), докато сместа стане влажна, но не течна. Оставете да изстине.
Оформете поничките: Разточете тестото на ленти и изрежете квадратчета. Във всяко сложете по 1 ч.л. от маковия пълнеж и затворете като топка или кнедличка. Леко притиснете, за да се оформят като малки понички.
Пуснете поничките във вряща, подсолена вода. Варете до изплуване на повърхността и още около 2 минути (общо 7–9 минути). Извадете и отцедете добре.
Пригответе соса: Загрейте сладкото от къпини с червеното вино (или вода), докато се разтопи и стане гладък сос. При нужда, прецедете.
Сервиране: Полейте горещите понички с къпиновия сос, добавете разтопено масло и поръсете със захар или останалата макова смес. Сервирайте топли.
Съвет:
Можете да запечете хлебни трохи в масло и да ги поръсите върху поничките за допълнителен вкус и текстура – това е класически чешки завършек.