Възобновяемата енергия стана най-евтина в повечето региони на света

Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) публикува доклад, озаглавен „Разходи за възобновяема енергия през 2018 г.". След като извършиха цялостно проучване, авторите на документа стигнаха до заключението, че в повечето региони на света възобновяемите енергийни източници са се превърнали в най-достъпния нов източник на енергия.

Миналата година е имало спад в цената на всички видове чиста енергия. Концентрираната слънчева енергия е поевтиняла с 26%, биогоривата - с 14%, слънчевата енергия и вятърната енергия от наземни източници - с 13%, водноелектрическата - с 12%. Геотермалната електроенергия и морската вятърна енергия са поевтинели с 1%.

Днес слънчевата и вятърната енергия от морски турбини често са по-евтини от всякакъв вид изкопаеми горива. Например благодарение на развитието на слънчевата енергия в Чили, Мексико, Перу, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, тарифите за електроенергия са спаднали до 0,03 долара за КВт/ч.

Експертите очакват дългосрочното намаляване на цените да увеличи привлекателността на възобновяемите енергийни източници и да ги направи най-евтиния източник на енергия в още повече региони.

IRENA предрича, че сред проектите, които ще бъдат пуснати в експлоатация до 2020 г., ¾  от вятърните турбини на сушата и 4/5 от слънчевите инсталации ще осигурят по-евтина енергия от всички въглищни, петролни или газови станции. Тази прогноза е в съответствие с неотдавнашен доклад, че строителството на нови слънчеви и вятърни електроцентрали в САЩ ще излезе по-евтино от експлоатацията на 74% от съществуващите въглищни централи.

Според доклада, спадът на цените на ВЕИ ще продължи и през следващото десетилетие. Именно в това експертите виждат залога за енергийната трансформация и устойчивото развитие. С бързия преход към чиста енергия човечеството все още има шанс да изпълни условията на Парижкото споразумение и да спре опасното затопляне на планетата.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA