Умен квартал в Торонто: хиляди работни места и тотално наблюдение

Sidewalk Labs

Sidewalk Labs

Sidewalk Labs

Sidewalk Labs

Sidewalk Labs

Sidewalk Labs

Sidewalk Labs

Бъдещето започва от днес. С технологиите, с промените в градската среда, у дома или на работното място – навсякъде и всеки ден се учим на нещо ново, което може би доскоро сме смятали за утопия. Утопиите обаче се сбъдват.

Представяме ви някои от най-важните характеристики на интелигентния квартал в Торонто, който стана известен от публикувания от Sidewalk Labs проект. Преди това информацията за проекта беше представена само фрагментарно, под формата на презентации, публикации в блогове и подкасти. Сега има възможност за комплексна оценка на проекта.

Географско местоположение

Sidewalk Labs планира да раздели „интелигентния” квартал на две части. Първата от тях – Quayside - ще бъде дом на 4200 души. Втората - Villiers West - ще бъде разположена на остров Вилърс. В допълнение към жилищата за 2700 души, там ще бъдат разположени и централата на Google, както и кампус за иновации. Те ще осигурят 7400 работни места. 

Материали и енергия

За изграждането на повечето сгради, Sidewalk Labs използва дървен материал, който ще бъде осигурен от новия завод в провинция Онтарио. Всяка сграда в квартала ще изхвърля минимум парникови газове. Предполага се, че енергийните нужди ще бъдат частично удовлетворени от слънчевата енергия и батериите, а отоплителната система на сградите ще се основава на геотермалната енергия.

Събиране на данни

Най-противоречивата точка на плана. Sidewalk Labs обещава, че личната информация, събирана в новия квартал, няма да се продава, разкрива на трети лица или да се използва за реклама. Същите принципи трябва да бъдат следвани и от другите компании, които възнамеряват да работят с лични данни в „интелигентния” квартал. Въпреки това, тези обещания едва ли ще удовлетворят активистите, които са убедени, че проектът заплашва неприкосновеността на личния живот.

Финансиране

Бюджетът на интелигентния град ще бъде $3,9 млрд. От тях $1,3 млрд. ще бъдат инвестиции от страна на Sidewalk Labs. Останалата част ще идва от наеми и доходи от продажбата на недвижими имоти.

Срокове

Ако властите в Торонто одобрят плана, изграждането на кея - първата фаза на новия квартал - ще започне до 2022 година. До 2024 г. трябва да започне работа и във Villiers West.

Няма обаче гаранция, че Sidewalk Labs ще получи зелена светлина. Финансираната от правителството организация Waterfront Toronto, която ще участва в експертизата на проекта, вече отбеляза, че техните виждания за развитието на района са коренно различни от представените в плана. Активистите също са недоволни от инициативата и настояват тя да бъде незабавно прекратена.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA