Бумът на робомагазините застигна и Европа

Робомагазините на Amazon Go бързо се превърнаха в нарастваща заплаха за традиционните супермаркети. Не е изненадващо, че традиционните търговци на дребно се опитват да използват подобна технология, за да намалят разходите и да се отърват от опашките в магазините.

Например най-голямата английска верига на дребно Tesco тества в експерименталния си магазин интелигентни камери, които разпознават лицата на посетителите и продуктите, които купуват. Общо 150 камери са монтирани на площ от повече от 370 квадратни метра. Не се изискват нито продавачи, нито касови апарати: системата идентифицира купувача на входа с помощта на приложение или карта за лоялност, и след това си взема парите от сметката на клиента. Първият интелигентен супермаркет на Tesco може да отвори врати за посетителите още през следващата година.

От Tesco твърдят, че тяхната система е много по-евтина, отколкото на конкурентите, защото тя използва само камери. Амазонските магазини използват и сензори, в допълнение към камерите.

робомагазин

Британия не е единствената страна от стария свят, където могат да се появят интелигентни супермаркети. Подобни технологии се изпитват и от френския гигант Carrefour, и от израелската верига Shufersal. Европейският бум в робомагазините несъмнено стимулира интереса и сред по-консервативните американски вериги.

Разпространението на робомагазините е само началото, но по пътя се появяват вече и някои трудности.

Техническите проблеми, като необходимостта да се обработи огромно количество информация на място, са решими. Много по-трудно е да се справиш със социалните проблеми. Например някои клиенти не искат камерите да ги проследяват, а купувачите с ниски доходи често просто нямат банкова карта. Законодателите в някои градове, включително Сан Франциско, вече обмислят забрана на магазините без възможност за плащане в брой.

Извън Европа и Съединените щати, Япония е най-заинтересована от робомагазините. Стартъпът Standard Cognitio от Сан Франциско обещава да отвори 3 000 обекта в цялата страна.

робомагазин

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA