Новото поколение 3D телевизори не се нуждае от очила

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 24 август 2019

Преди десет години, много преди 4K и HDR, 3D телевизорът, който предава ефекта на дълбочина, се считаше за хит в черната техника. На международните изложби от 2007 до 2014 г. имаше много триизмерни екрани със свързани 3D плейъри, около които зрителите се тълпяха със стерео очила.

Но през 2016 г. революцията в 3D телевизията затихна. Samsung беше една от първите компании, които спряха да произвеждат 3D TV и сега в магазините няма да намерите нито един модел, който поддържа тази технология.

Все пак е рано да погребваме 3D телевизията. Компанията Light Field Labs, пионер на холографските дисплеи, създаде работещ прототип с 10 × 15 cм. екран, който проектира 3D холограми във въздуха.

Зрителите не се нуждаят от очила и могат да виждат изображението от всякакъв ъгъл.

Компанията изгражда своя бизнес върху продажбата на малки дисплеи, от които се сглобява един голям екран, създаващ триизмерна картина. Същият процес обаче може да бъде приложен и за производството на домакински уреди - и тази перспектива напоследък се приближава, благодарение на инвестиции в размер на 28 милиона долара, получени от Robert Bosch Venture Capital и Taiwania Capital.

Друг обнадеждаващ фактор: преди основателите на компанията работеха в Lytro, която разработваше нов тип камера. Тя не само улавя светлината, падаща върху лещите, но и получава информация за тази светлина. На снимките, направени с камерата Lytro, беше възможно да се промени фокусното разстояние. Lytrо затвори през 2018 г., но технологията живее в Light Field Labs.

Ръководителите на компаниите възнамеряват да започнат да се конкурират с производителите на LCD екрани не по-рано от 2020 г. Без появата на съдържание, което поддържа триизмерен формат, ще им бъде трудно. Съществуващите стереофилми са подходящи, но е необходим нов материал за пълно холографско изживяване. Възможно решение е да се развие идеята за очила за създаване на 3D съдържание от Snap.

В Лондон пък наскоро бе открит нов бар с виртуална реалност. Ако пък искате да се насладите на съвсем нов вид масаж, посетете Лос Анджелис, където отвори врати първият в света салон за масажи с виртуална реалност Esqapes Immersive Relaxation Center.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA