В Тексас печатат къщи за бездомници

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 24 септември 2019

Триизмерният печат става все по-популярна строителна технология. Едно от основните му предимства е това, че е евтин, така че жилищните помещения могат да бъдат предоставяни на хора от бедни региони и на хора от уязвими социални групи. Например в град Остин, щата Тексас, се планира отпечатването на няколко къщи за бездомните.

Проектът се ръководи от организация с нестопанска цел Mobile Loaves & Fishes. Според нейния план, повече от 500 къщи трябва да се появят на територията на 20 хектара. Шест от тях ще бъдат отпечатани от компанията Icon, с помощта на 3D принтера Vulcan.

Всичките шест печатни къщи ще бъдат въведени в експлоатация до края на годината. Три от тях ще бъдат отпечатани едновременно, за да се докажет ефективността на технологията и да се намалят разходите.

Преди да започне основната част от работата, Icon успя да отпечата административния център на селището. Сградата е с площ от 46 квадратни метра и е построена само за 27 часа.

По-рано компанията Icon е участвала в проект за отпечатване на цял жилищен квартал в Латинска Америка. Там е трябвало да се заселят хора с доходи под $200 на месец.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA