Гигантски робот - фермер сам сади, отглежда и прибира реколтата

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 28 септември 2019

Калифорнийският стартъп FarmWise възнамерява да увеличи селскостопанската производителност чрез автоматизиране на всички етапи - от засаждането на семената до прибирането на реколтата. Но създателите на робота - гигант започнаха от най-трудното - плевенето.

Селскостопанските автономни роботи са предназначени да изпълняват най-трудните задачи, пред които са изправени фермерите. Използвайки модели за машинно обучение, компютърна визия и прецизни манипулатори, роботите намират и унищожават плевелите. По този начин не е необходимо да се използват вредни хербициди.

Плевенето е само една от тези монотонни задачи, които роботите вършат по-добре от хората. Изкуственият интелект на FarmWise също така събира информация за всяко растение на полето, за да знае как да го подхранва и полива, и кога е най-добре да се събере реколтата.

Селскостопанската роботиката вече е развита толкова добре, че машините са в състояние да вършат работата на земеделските стопани. Сега обаче въпросът стои по друг начин: колко роботи са наистина изгодни за селското стопанство от гледна точка на времето и средствата?

Квалифицираните машини с изкуствен интелект са скъпи инвестиции, така че въпросът за рентабилността е един от най-важните.

Инвеститорите, които наскоро вложиха $14 500 000 във FarmWise, разчитат на това. Инвестицията ще помогне за привеждане на технологията от състояние на прототип до комерсиализация, въпреки че е трудно да си представим, че разработчиците ще могат да изградят повече от дузина машини с тези пари. Може би те разчитат на появата на големи клиенти.

В САЩ вече почти няма желаещи ада работят на полетата, затова стартъпът Bear Flag Robotics реши да се заеме с безпилотни трактори. Разработчиците обещават, че техниката, създадена от тях, ще бъде в състояние да излиза в полето без човешка помощ, и не само да оре, но също така и да обработва растенията с фунгициди и хербициди.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA