Къщата с живите дървета или как интериорът обикна природата

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 01 септември 2019

Sibipirunas House

Sibipirunas House

Sibipirunas House

Sibipirunas House

Sibipirunas House

Sibipirunas House

Sibipirunas House

Sibipirunas House

Sibipirunas House

Sibipirunas House

Sibipirunas House

На изложението Casacor в Сао Пауло бразилският архитект Ото Феликс представи идеен проект на селска къща, в който авангардните решения съжителстват с рустикалните елементи.

Sibipirunas House, която е с площ от 250 m², наподобява огромна пергола с оребрени стени и таван. Тя е пронизана от слънчевите лъчи, но защитена от дъжда: структурата на металните греди, покрити с мазилка, е „завита” отгоре с листове от прозрачно стъкло.

Замислено специално за тропическия бразилски климат, имението е възможно най-отворено към заобикалящата природа: за стволовете на старите дървета има дупки в пода и покрива, листата им може да се видят през тавана, а стъклената стена в хола се премества, така че да може да се излезе в градината.

Проектирайки интериора на къщата, Феликс е вдъхновен от подовете с големи плочи, популярни в Сао Пауло в средата на 20 век. Откривайки ненужни травертинови плочи, архитектът създава от тях прегради с неравномерни, назъбени ръбове, за да раздвижи прецизната архитектура на сградата. С тях е оформена кухненската зона с дневната - с отворена планировка, както и стените в банята.

Три асиметрични пласта от травертинови плочи сякаш израстват от пода на спалнята: единият от тях ефективно разделя зоната на банята, а другите два оформят мивката. В стремежа си да подчертае минимализма и артистичността на решението, архитектът „врязва” крановете и душа директно в стената. Композицията се допълва от кръгло изпъкнало огледало, надничащо иззад назъбения ръб на плочата.

В интериора на къщата архитектът е използвал както творби на местни дизайнери, така и предмети по негов собствен дизайн. Такива например са трапезарната маса с монолитен плот, изработен от тъмен гранит и месингови крака с различна дебелина, както и таблата на леглото, наподобяваща ефирен параван.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA