Може да организирате дома си по изненадващо добър начин

Забравете за Мари Кондо, новите кралици на домашния уют превзеха Netflix с Get Organized With The Home Edit.

Невена Дякова
Невена Дякова 20 август 2021

Фотография: Profimedia

Кой би повярвал, дори в страната на неограничените възможности, че две жени, които обичат да подреждат, могат да продават тази услуга в цяла Америка. А в допълнение да натрупат милионна фен база в Instagram, да напишат книга по темата, превърнала се с успех в бестселър на NY Times, да имат десетки клиенти сред холивудските знаменитости, без да ограничават помощта си само до нуждите на богатите и известните. Да, факт е, че да наемеш професионален организатор на пространства от The Home Edit в някои градове и щати достига до 200 долара на час, но пък целта в случая напълно оправдава средствата. За тайната на хармоничната подредба, за удоволствието да вкараш в ред дома си, за магическата функция на помощните средства селектирахме няколко ценни съвета за организация на вещи и пространства от поредицата, която събра милиони пред малкия екран. Стъпките са само 5, но изискват отдаденост, постоянство и вяра в крайния резултат, убедени са създателките на The Home Edit – Джоана и Клиа. Успех на всички!

57

1. ПЛАНЪТ

Не започвайте реорганизация на пространство, преди да сте си поставили точните цели. Искате повече място? Искате да се отървете от вече непотребни за бита ви предмети, дрехи, обувки? Или точно обратното: желаете да ги запазите, но да ги преместите в по-удачно „ъгълче", където ще ги използвате повече и по-често? Липсата на план и стратегия за постигането му може да се окаже пагубно, затова Джоана и Клиа винаги съветват да отделите време за обмисляне и да фиксирате точни и ясно формулирани очаквания към резултата.

2. АДАПТАЦИЯТА

Пътят към подреденото, уютно, функционално пространство е трънлив. Изисква време, посвещение, осмисляне, но преди всичко готовност. Да промените навиците си, да се откажете от ненужното, да извадите всичко навън, дори това да създаде временен хаос в иначе добре капсулирания и установен безпорядък. Няма как да подредите нещата си, преди да си припомните къде и в какви количества са вещите ви. Повторната среща с тях, особено с тези, които на практика сте забравили, че съществуват, ще ви помогне да отсеете важните, използваемите, тези, с които не искате да се разделите. Знайте, че изхвърлянето винаги може да бъде заместено от опцията преместване в друго пространство – мазе, таван или килер. Освежаването, разбира се, означава и лишаване от ненужното. Помислете добре кои от повтарящите се неща харесвате по-малко и отделете за рециклиране, продажба, а защо не подарък?

57

3. РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО

Определянето на зони и тяхната функция в пространствата, които ще подреждаме, е ключова за повелителките на домашния уют Джоана и Клиа. Независимо дали става дума за килера, мазето, дрешника, или по-често срещания у нас обемен гардероб, предварително трябва да решите кои зони от пространствата каква функция и съответно вещи ще поберат. Опитайте да прокарате функционалността наравно с естетически добре изглеждащата подредба, за да запазите системата устойчива в дългосрочен план. Ако началното разпределение се окаже красиво, но с времето забележите известни несъответствия, не се притеснявайте да променяте в крачка. Реорганизирайте зоните си, като освободите повече място за нещата, които са нараснали като брой, и редуцирайте тези, в които мислите да се разделите с вещи.

4. КОНТЕЙНЕРИТЕ

Често си мислим, че липсата на пространство е причина за хаоса в домашния бит. Колкото и малки да са зоните, в които побираме вещите си обаче, с помощни средства за съхранение като контейнери, кутии, кошници, щайги и разпределители може да оптимизираме мащаба, с който разполагаме. Продуктовата гама на създателките на The Home Edit е всъщност основното перо на добре развиващия се техен бизнес. Разбира се, гореспоменатите пособия може да си набавите от редица други сайтове и вериги за домашни потреби, а стикери, с които да различавате съдържанието на всяка кошница или кутия, да изработите с подръчни материали у дома – трябват ви само лист хартия, приличен почерк и прозрачно тиксо.

5. ПРОЦЕСЪТ

Важно е да запомните от самото начало, че подредбата на дома ви в духа на The Home Edit не е еднократен процес. Няма да се случи за ден, два, дори за седмица… и не бива да бъде така. Веднъж доверили се на съветите на Джоана и Клиа, ще разберете, че нищо не остава постоянно във времето. Зоните ще променят функцията и обема си, вещите ще остаряват и ще бъдат заменяни с нови. В някои моменти ще ви бъде трудно да поддържате всичко в перфектен ред, това обаче не бива да ви обезкуражава. Стриктните правила не важат, защото динамиката на ежедневието ни не го позволява. Култивирани с времето, обаче усилията ви в посока по-чист, по-добре организиран, по-уютен дом ще дадат резултат и ще ви поддържат в рамката на добрия вкус и в бъдеще.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA