Много тесен дом, много широк живот

Максимата, подарила на хиляди мечтаното жилище, което вече може да си позволят.

Невена Дякова
Невена Дякова 24 юни 2022

Не съм сигурна дали това би бил най-точният превод на един от любимите ми YouTube канали на тема „малки, но функционални домове", но ако сте попадали на поредицата Living Big in a Tiny House, ще разберете какво имам предвид. Водени от желание за живот с по-малко излишък, по-малко разходи, но също толкова пълноценни преживявания, в последните 20 години много хора в англоезичните страни като САЩ, Австралия и Нова Зеландия избират свободата на 20-те квадрата мобилен дом пред 30-годишната ипотека на двуетажна къща с двор и прилежащ гараж. Ако пък животът на път не е за тях или притежават красив парцел, върху който да „паркират" временната си постройка, го превръщат в свое постоянно местообитание. Всеки от нас, който е посветил време в търсене на перфектния дом за семейството си, знае, че разпределени без мисъл, и 150 квадрата може да се окажат недостатъчни за едно домакинство. В сърцевината на Tiny House движението всъщност заляга именно функционалността, не мащабът.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: 4 INSTAGRAM АКАУНТА, ОТ ОСТРОВА С ЛЮБОВ

Защото за много от примерите, които ще разгледаме в предстоящия материал, става дума за най-важните за човека неща, не за обема, в който са разположени. Малка, но разполагаща с всички нужни уреди кухня, баня с компостна тоалетна, кът за отдих, сгъваема маса или работно писалище, лофт с легло под формата на матрак… В повечето случаи на миниатюрни домове на колела това са основните удобства, с които разполагат собствениците. Ограниченото притежание на вещи поради липсата на място за съхранение обаче не се превръща в недостатък, напротив. Позволява на много от тях да живеят с най-ценното, да избягват излишното натрупване, да спестяват, да бъдат поекологични. Малкият дом наистина пести ресурси и енергия на притежателите си, а в същото време им позволява да заложат на по-качествени материали, по-кокетно излъчване, по-малко разходи за поддръжка. Има нещо романтично в авантюрата да избереш живот в малка подвижна или завинаги „паркирана" върху красив парцел къща. И сред най-силните й страни е уединението, липсата на задължения и онзи неповторим уют, който само ограничената площ, събрала най-ценното за човека, може да предложи. В селекцията на GRAZIA влизат 4 профила, които ще ви дадат идеи, а може би и началното вдъхновение за дом от подобен характер:

@livingbiginatinyhouse

Преди повече от 5 години новозеландският актьор Брайс Лангстън не може да се похвали с особено успешна кариера в кино- и телевизионната индустрия. Наближава 30-те, но непостоянните ангажименти и роли (като тази на гладиатор в сериала „Спартак") не му позволяват да пусне корени и да се сдобие със собствен дом, на някакво ниво не стигат и за да наеме къщата на мечтите си. Търсейки алтернатива, той случайно открива голямата си страст – малките домове на колела, интереса към които превръща в суперуспешна YouTube поредица. Днес проектът Living Big In A Tiny House се радва на близо 4 млн. абонати и 500 хил. последователи в Instagram, които получават регулярно съдържание по темата как да намалят мащаба, без да редуцират качеството си на живот. Дори напротив, „героите" на Брайс (създател и водещ) и дамата на сърцето му, която всъщност е зад камерата на всеки епизод, нарастват значително в последните 2 години (едва милион са през 2019-а, когато получават от YouTube първия си златен бутон), което свидетелства, че пандемията наистина е накарала мнозина да преосмислят разходите си и да искат да бъдат по-близо до природата.

@nvtsmall

Завинаги ще бъда задължена на умния алгоритъм на YouTube за срещата ми с единствения и неповторим канал за миниатюрни интериори Never Too Small. Създаден преди 4 години от хора с отношение към архитектурата и минимализма като начин на живот, днес поредицата с близо 100 млн. гледания сумарно на епизодите си, е едно от най-елегантните места, на които може да покажете своята маломерна, но красиво изпълнена „къщурка". Въпреки че екипът на поредицата пътува по целия свят, за да покаже на зрителите си любопитни решения в малка квадратура, най-често може да попаднете на история на апартамент в Австралия, където стандартна къща в големите градски центрове може да излезе доста солено на купувачите си. Неволята на местните обаче логично е дала началото на стремеж към по-добро, по-функционално и не по-малко вдъхновяващо жилищно пространство.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ПОЛЪХ В СЪРЦЕТО НА ОКЕАНА

@600sqftandababy

Попаднах на канала на канадката Алисън Мазурек благодарение на един от любимите си сайтове за мебели и интериорни декорации – Finnish Design Shop, и в частност на организираните от тях Influencer Awards за блогъри и влогъри в сферата на дизайна. Алисън с право бе попаднала в ТОП 10, където място бе намерила и шведката Бенита Ларшон, с която ви запознахме преди няколко броя. Но да се върнем към Алисън и профилът й в Instagram, където младата майка на 2 деца доскоро разказва как семейство от четирима спокойно може да обитава 55 квадратни метра (на толкова се равняват 600 квадратни фута, б.р.) във Ванкувър, Канада. Казвам доскоро, защото 7 години след появата на първото бебе, когато се ражда и идеята за блога, Алисън и съпругът й се преместват в крайбрежна къща на 2 етажа, която макар и по-голяма, продължава концепцията им за устойчив живот с по-малко вещи и максимално оползотворяване на всяко пространство. 7 x 365 дни обаче е достатъчен период за вдъхновение в посока живот в малко жилище и скролвайки надолу в профила на мис Мазурек, с лекота ще откриете нейните умни, практични, но не по-малко дизайнерски решения за малък апартамент за семейство с деца.

@levimkelly

Далеч не си правя илюзията, че малкият дом е опция за всеки. Или поне такава в дългосрочен план. Да опитате какво е да обитавате само 25 кв. м обаче е по силите ви и без да се гмуркате дълбоко в авантюрата каравана, кемпер или tiny house на колела. Може обаче, пътувайки, да видите дали подобно съществуване е по силите и вкуса ви. На помощ в избора на най-добрите варианти в този раздел е влогърът Ливай Кели, който ще ви поведе на пътешествие из изключителни хижи, контейнери и дори къщи на дърво, като от най-съкровените ви детски фантазии. От Ливай всеки може до почерпи дизайн идеи за собствения си Airbnb бизнес, както и къде да пътува за уикенда, ако се намира в Съединените щати.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA