Средиземноморски полъх в сърцето на Океана

Миксът от Америка и Европа превръща тази къща в истинско лятно съкровище.

15 май 2022

Текст: Тита Найденова
Фотография: Студио Schicketanz

Архитектурното студио Schicketanz представя със заслужена гордост в портфолиото си един от последните си проекти, разположени в закътан район в Силициевата долина (южната част на залива около Сан Франциско). Калифорнийската перла, известна най-вече като гъсто населен офисен район на големите софтуерни компании и IT гиганти, е и дом на семейство, избрало близостта на океана и спокойната местност. Неслучайно изборът им за партньор в начинанието се спира на доказаните професионалисти от студио Schicketanz, създадено преди няколко десетилетия от Габриел Шикетанц. Тя дълго време работи между два континента – САЩ и Европа, и именно европейската й практика се оказва решаваща за създаването и изпълнението на проекта.

В началото планиран като сезонна вила за измъкване и спасение от активния градски начин на живот, той бързо се трансформира в постоянен дом във времето, в което семейството намира пристан в двете пандемични години. Попадат на архитектурното студио съвсем случайно по два различни канала. Първо окото им грабва фотосесия във водещо интериорно списание, представящо един от реализираните им проекти, а след това по препоръка на семейни приятели разбират, че става въпрос за професионалисти, които вече са привлекли интереса им заради добре премерената хармония между домашен уют и сезонна вила.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ТОП IG АКАУНТИ ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ИНТЕРИОРНИЯ ДИЗАЙН

"Основната ни идея бе домът на семейството да наподобява, разбира се, поетично казано, черупка и да създава усещането за нещо органично и семпло. Затова се спряхме и на основните материали, които са от естествен произход – камък и дърво, както и на съвсем съзнателно търсената идея за къща, която напомня на средиземноморските вили", коментират от екипа, създал проекта.

По настояване на собствениците екопосоката е в основата на всичко. Соларни панели и стени Tesla Power осигуряват максимален комфорт и топлина, а необходимата електрическа енергия се набавя от два генератора. Артистичните акценти, отново по настояване на клиентите, са сведени до минимум заради изискването им къщата, разположена в близост до океана, да предизвиква съзерцание на заобикалящата я естествена среда. Най-честата заблуда на хората, които разглеждат портфолиото на архитектурното студио в Калифорния, е, че собствениците на този дом са от Испания и вероятно са пренесли духа на Палма де Майорка, Солер или Дея, за да не усещат носталгия. Когато разберат, че става въпрос за местно семейство, което иска да пренесе кътче от красотата и артистичността на Европа не къде да е, а в центъра на Силициевата долина, всички са силно респектирани. Миксът от Америка и Европа превръща тази къща в истинско съкровище.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA