Домът по Instagram калъп

Да, много от нас търсят вдъхновение за него от социалните мрежи и често го намират при следните четири дами...

Невена Дякова
Невена Дякова 12 септември 2021

Фотография: unsplash.com

Мога да споделям до безкрайност красиви интериорни кадри в Instagram и неведнъж съм благодаряла наум на хилядите талантливи създатели на дигитално съдържание по темата в интернет. Защото няма по-красива гледка от стая, която излъчва уют и възпитава у теб усет към хармоничната подредба на пространства. В избраните по-долу четири акаунта ви срещаме с жени, които са открили формулата на личния стил на дома и които от години работят за каузата на по-елегантния, по-практичен, поустойчив – поради наличието на проект, дом. Нямаме търпение да ви представим: Патрисия Бустос, Валентина Фюсъл, Софи О’Кийфи и Емили Хендерсън.

@patricia_bustos

Патрисия ще ви накара да се почувствате все едно живеете в ярък филмов декор или в пост с най-сладкия пастелен интериор

Патрисия Бустос е един от най-колоритните испански интериорни дизайнери, въпреки че самата тя не се определя само като такава. Художник, създател на мебели с оригинален дизайн, Патрисия е от онзи тип артистични личности, които не могат да съществуват, без да се посветят на любимите си занимания. С диплома по моден дизайн от Saint Martin’s School of Art, Лондон, и професионален опит при лидера на пазара за high-street fashion облекла Inditex (Zara, Bershka), Патрисия е интериорният дизайнер, който ще придаде уникален облик на дома ви, дори на повечето хора той да изглежда прекалено дързък, прекалено лъскав или прекалено розов. Повлияна от миланския авангард, модерният mid-century стил, „Лудите 60" и SottSass Memphis, Патрисия ще ви накара да се почувствате все едно живеете в ярък филмов декор или в пост с най-сладкия пастелен интериор, който може да откриете в Pinterest. Дори да не заложите на ексцентричните, но със сигурност отличителни гама и стил на дизайнерката, не пречи да последвате акаунта й в Instagram – за малко повече цвят, малко повече приказност и феерия на дневна база.

@decolookbook

"Декораторът не е архитект, но е човек, който може да ви помогне с леки размествания и козметични промени да освежите и дадете нов тон на пространствата, които обитавате"

Срещата ми със Софи Сарави О’Кийфи се случи в Domestika, испанския вариант на така популяризирания през 2020-а SkillShare, сайт, посветен на развиването на хоби и професионални умения – от моделиране с глина и рисуване върху стъкло до създаването на собствен дигитален бизнес. Там Софи влиза в ролята на инструктор по темата декорация на дома, като съвсем не се опитва да измести класическия интериорен дизайнер. Както казва в представянето си бившата рекламистка и сегашна създателка на дигитално съдържание с фокус върху постигането на красив и хармоничен дом: „Декораторът не е архитект, но е човек, който може да ви помогне с леки размествания и козметични промени да освежите и да дадете нов тон на пространствата, които обитавате". Една от най-популярните (с 376 хиляди последователи в Instagram към момента на писане на статията, б.р.) испаноезични блогърки на тема интериор, Софи О’Кийфи е инфлуенсър, чийто фийд ще ви накара да се вдъхновите от естествените материи, пастелните цветове, елементите с бохо привкус и зеленината в екстериорните пространства.

@thehouseofvalentina

С бекграунд в сферата на недвижимите имоти и с усет за създаване на хармонични интериори, Валентина и съпругът ѝ Джак дават живот на един от най-практичните канали за интериор в YouTube

Валентина Фюсъл от House of Valentina е страхотна дама, почитател на изчистения стил, комбинацията на класическите – черно и бяло, на месинга, на контрастиращите, драматични, но не бягащи от уюта на дома пространства. С бекграунд в сферата на недвижимите имоти и с усет за създаване на хармонични интериори, Валентина и съпругът й Джак дават живот на един от най-практичните канали за интериор в YouTube – House of Valentina. Видеа от типа на „10 неща от ИКЕА, които не крещят ИКЕА", „10 дизайн класики, на които да кажем „НЕ" и т.н. превръщат чаровната Валентина в един от най-приятните примери за интериорни съвети в плаформата. Препоръчваме да проследите Playlist-а с реновирането на собствения й дом, в който най-добре си проличава афинитетът на мис Фюсъл към контрастиращите цветове, меките акценти и фините детайли в обзавеждането и декорацията на дома. House of Valentina, именуван в духа на класическите италиански модни марки, наистина поставя акцент върху стила на една жена, издигнала откриването и превръщането на дома в забавно приключение за истински естети.

@em_henderson

"Майка на две деца и две починали котки" - цитирам, Ем е онази леко странна птица, която обаче може да пробуди заспалия design addict във вас 

Няколко пъти съм отследвала Емили Хендерсън в Instagram, защото макар и гуру зад океана в сферата на интериорния дизайн, стилът й винаги ми е бил доста американски и невинаги хармонично еклектичен. Подозирам обаче, че мнозина ще открият във фийда на русата прелест, която мрази към нея да се обръщат с „албиносче" или „бъбли", по малко от всичко, което биха искали да притежават в интериора си. Освен модерния американски рустик, който сме разглеждали в прочита на популярното от Netflix Studio McGee, при Ем е силно застъпен елементът на т.нар. скулптурни мебели, които приличат на съвременна арт инсталация с утилитарен елемент в дневната. Не се изненадвам, защото макар и родена в Юта, в последните 20 години Ем черпи вдъхновение за организацията на интериори от пребиваването си в мегаполиси като Ню Йорк и Ел Ей, където е базирана в момента. „Майка на две деца и две починали котки" – цитирам, Ем е онази леко странна птица, която обаче може да пробуди заспалия design addict във вас, защото енергията й е неизчерпаема.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA