Разчистете дома си като истински минималист

Ключовите съвети, които ще ви помогнат да се отървете от излишните вещи с лекота.

Ася Иванова
Ася Иванова 18 юни 2023

Фотография: Pexels.com

Не се ли чувствате по-комфортно и щастливи в среда с по-малко вещи? Има причина за това. Специалистите са категорични, че повечето неща в дома "изпиват" положителната енергия и ни карат да се чувстваме по-унили и дори изморени. 

В последните години започна все по-често да се говори за т.нар. минимализъм и интересният му подход, който ни помага да се отървем от бъркотията у дома.

"Минимализмът всъщност означава да живеете по-съзнателно и да създавате дом и живот, които отразяват вашите лични ценности", обяснява Шира Гил, експерт по организиране и автор на Minimalista and Organized Living. "Когато инвестираме в създаването на нашето физическо обкръжение внимателно и се отнасяме с уважение към вещите, които притежаваме, нашите домове стават по-малко сметище и повече убежище."

Ако и вие сте се затрупали с излишни вещи и енергията ви не е на ниво, може би е време да се отървете от някои неща. Ако се чудите от къде да започнете, ние сме насреща. Даваме ви четири ключови насоки, които минималистите следват, за да разчистят личното си пространство с лекота. Действайте и се подгответе да станете свидетели на голяма промяна у дома, след като приложите тези полезни техники.

минимализъм

ОПРЕДЕЛЕТЕ СВОЯТА ЦЕЛ

Преди да започнете с основното разчистване, трябва да определите своята цел. "Започнете, като изясните защо изобщо искате да разчистите нещата. Какво въздействие ще има премахването на бъркотията върху вашия живот, кариера или връзка? За какво искате да създадете повече пространство? Какво ново искате да постигнете в живота си", обяснява Гил. Поставянето на ясна цел ще ви помогне да разберете причината за разчистване на цялата бъркотия, така че да не се измъквате от тоговорност, когато стане трудно да се разделите с някоя вещ. "Ясната цел ще ви помогне да останете мотивирани и да не се отклонявате, дори когато последното нещо, което искате да направите, е да се заемете с купчините вещи."

ЗАПИТАЙТЕ СЕ ЗАЩО

Помислете защо се отървавате от даден предмет. Според Дженифър Бъргър, основателят на блога, посветен на минимаизма Simply + Fiercely, има причина да имаме толкова много бъркотия у дома. "Бъркотията произтича от липсата на яснота, което означава, че колкото повече научавате за вашия вкус и начин на живот, толкова по-добре", обяснява тя. Бъргър съветва хората да се учат от своя хаос. "Например, да кажем, че искате да изхвърлите стар пуловер. Преди да го пуснете, се запитайте защо и бъдете конкретни! Цветът ли е причината вече да не ви харесва, материята или кройката?"

След това можете да използвате тази информация, за да определите какви видове други предмети бихте искали да запазите или пък да изхвърлите. "Ако не сте носили пуловера си, защото този нюанс на розово не отива на цвета на кожата ви, можете бързо да прегледате гардероба си за нещо друго в същия този цвят", добавя Бъргър. Този метод ще ви помогне да спестите повече време и енергия.

минимализъм

ПРАВИЛОТО НА 15-ТЕ МИНУТИ

Минималистите умишлено поддържат пространствата си подредени и чисти през цялото време, а не само след голямото седмично чистене, което при повечето от нас се пада в неделя. Ако се чудите как го правят, ето и отговора: правилото на 15 минути. "Опитайте да почистите отделна повърхност като нощното си шкафче, скрин или маса в трапезарията", казва Гил. "Изхвърлете всички продукти с изтекъл срок на годност, които препълват банята или аптечката ви". И това го направете в рамките само на 15 минути. Може да се изненадате какво облекчение ще почувствате, след като изпълните една от тези малки задачи. Както казва Гил, "малко усилия ще допринесат много за вашия дом, който ще започне да изглежда по-уютен и удобен."

НЕ ПАЗЕТЕ ЗА "НЯКОЙ ДЕН"

Често хората изпитват затруднения да се разделят с някои вещи поради страха, че могат да им бъдат полезни някой ден. Бъргър съветва да преосмислите този подход. "Запитайте се какво бихте правили, ако някой ден имате нужда от този предмет, а него го няма. По този начин карате мозъка ви да търси решения", обяснява Бъргър. "Фокусирайте се върху всички начини, по които бихте се справили, ако не разполагате с предмета и това ще направи така, че много по-лесно да го пуснете."
 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA