Къщата на Ив Сен Лоран в Танжер отвори врати като бутиков хотел

Една от летните резиденции на легендарния дизайнер вече посреща първите си гости

Фотография: Villa Mabrouka

Голяма е любовта на Ив Сен Лоран към Мароко, където той често загърбва суетата на Париж, за да се потопи в цветовете и магията на тази страна, неведнъж вдъхновявала го за колекциите му. И до днес можем да следваме стъпките на легендарния дизайнер – било то из градините на Мажорел или музеят му в Маракеш, но това съвсем не са единствените места, оставили отпечатък в сърцето му. С дългогодишния си партньор Пиер Берже купуват още няколко оазиса, включително и известната Villa Mabrouka в Танжер, където обичали да прекарват летата си. Те поверяват преобразяването на интериора на Жак Гранж с ясната насока да напомня за дома на ексцентричен англичанин от 50-те.

И ето, че след повече от две десетилетия по-късно Къщата на щастието (от арабски) от частна резиденция е превърната в бутиков хотел именно от англичанин. Дизайнерът Джаспър Конран се озовава във вилата благодарение на местен търговец на антики и от пръв поглед се влюбва в мястото. Превръщайки се в новия й собственик, Конран запазва естетиката на Ив Сен Лоран и Пиер Берже, към която добавя някои съвременни детайли като новите мебели, за които се доверява на местни занаятчии, още един басейн и три ресторанта. Заобиколено от бугенвилии, палми и овощни дървета, мястото предлага дванайсет цветни стаи, които пазят ДНК-то на миналото, но и разкрива приказна гледка към Гибралтар. Истински оазис, в който Конран комбинира архитектурата на вилата от 40-те, когато е построена, с традиционното обслужване на английска селска къща и магията на онези чатни къщи из Френската Ривиера през 20-те години на миналия век. По този начин той иска да внесе усещането за топъл и елегантен дом отвъд представата за традиционния хотел.

„Комфортът е от ключово значение за подхода към дизайна", казва Конран и вярва, че той се крие в детайлите, за да превърне престоя в незабравимо изживяване. „Искам това да е място, където можете да прекарате време, като се насладите на красотата на всичко около вас."

Стъклените прозорци и врати позволяват естествената светлина да нахлува през огромните стаи на къщата и през широките тераси, свързвайки интериора със зеленината на градините и яркото синьо на блестящото море. Почти всичко в хотела е проектирано по поръчка - от посудата и спалното бельо до завесите, мебелите и осветлението.

Наблягайки на прости, графични силуети, декоративните детайли включват осветление от 30-те години на миналия век, римска мозайка и древната местна традиция на ръчно изработените глинени плочки Bejmet и Zellige. Въпреки преобразуванията в къщата, Конран не спира да се вдъхновява от известните й собственици, така че можем да кажем, че тази вила в крайна сметка е ода за една модна легенда, до която вече всички могат да се докоснат.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA