Вярно ли е, че противоположностите се привличат? Отговарят учените!

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 27 октомври 2019

Забелязали ли сте, че принципът на сайтовете за запознанства е да ви изберат партньор според интересите ви? Смята се, че колкото повече общо имат хората, толкова по-голям е шансът за връзка. Или най-малкото ще е забавно! Но какво казва по този въпрос науката?

Преди повече от половин век изследователи в областта на социалната психология са документирали следното: сходството на индивидите е една от ключовите точки на привличане. Хората, които най-много приличат на нас, са тези, които харесваме най-много. Не всичко обаче е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. Сходството на хората наистина играе значителна роля в момента на запознанството, но само по себе си изобщо не е гаранция за щастлив и траен съюз.

В ново проучване, публикувано в списанието Research in Personality, учени от Мичиганския държавен университет са изследвали над две хиляди двойки в хетеросексуални отношения, които са били средно на 51 години и които са били женени от 22 години. Анализаторите са се интересували от удовлетвореността от тези взаимоотношения и от това доколко респондентите приличат на партньорите си по „големите пет личностни черти". Голямата петица включва: отвореност към нови преживявания; организираност; общителност; грижа; невротизъм (невъзможност за справяне със стреса и голям брой промени в настроението).

И така, какво са установили учените? Първо, двойките, които са по-организирани, общителни и грижовни, но по-малко невротични, обикновено са по-щастливи в семейните отношения. Но! Също толкова са били щастливи и хората, при които един от партньорите е по-внимателен и по-малко стресиран. С други думи, ако погледнем на хората като отделни индивиди, техните черти на личността имат значение, но що се отнася до отношенията, достатъчно е само един от двамата партньори да има този „набор" от качества. Ефектът от сходството в характерите е малък и непостоянен.

Тези открития се припокриват и с други проучвания. Например по-ранно наблюдение показва, че при прогнозиране на отношенията най-важното са вашите собствени черти на характера. На второ място са характеристиките на вашия партньор и едва на трето е сходството между вас.

В тази история обаче има едно важно уточнение: да, всъщност приликата между хората не е ключът към успеха на една връзка. Но когато хората мислят, че си приличат с партньора си, това обикновено ги прави по-щастливи.

Друг проблем: някои изследователи са открили, че несходството на личностите понякога предсказва качеството на взаимоотношенията. Ако единият от двамата обича да доминира например, а другият е готов да бъде смирен. С други думи, в идеята „противоположностите се привличат" има известна истина.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA