Специалистите обясняват защо сме уморени, докато прекарваме цялото си време в почивка у дома

Изцедени без да сме направили и едно значимо нещо? Ако и вие се чувствате така... спокойно, има спасение!

Силвия Канин
Силвия Канин 01 май 2020

По-малко неща за правене и повече умора. Възможно ли е? Разбира се. Кой се сблъсква с чувството на умора, докато уж имаме прекалено много време за релакс и почивка - почти всеки, който е приел социалната дистанция като важна задача.

Каква е причината да сме по-уморени, когато имаме повече време за почивка?

Според психолозите този неприятен момент се дължи изцяло на факта, че човешкият мозък е изключително сензитивен. Той лесно засича дори несъзнателното усещане за заплаха, което може да бъде провокирано от страх или от липсата на ясна посока за действие. Тогава мозъкът решава, че има нужда от повече енергия, за да се справи със стреса.

Просто е - повишените нива на стрес водят до рязко понижаване на енегрията ни.

Стресът, както и желанието ни да се затрупаме с работа, за да минава по-бързо времето, действа по същия начин, по който и отегчението и самотата - сякаш ни изцеждат не само емоционално, но и физически. 

tired

Как да се справим с постоянното чувство на умора?

#1 НАПРАВЕТЕ СИ ПЛАН

Правете си план с малки ежедневни задачи. Може да започвате от предишната вечер, записвайки си какво би ви доставило удоволствие на другия ден.  Една глава от книгата, която четете в обедната ви почивка, пресяване на любимите ви цветя или пренареждане на шкафа с гримове би се отразило чудесно.

Важното е да си доказваме непрестанно, че много от нещата наоколо зависят именно от нас и нашите действия.

#2 ПРОМЕНЕТЕ РУТИНАТА СИ

В момента за почти всички тя е доста банална и невдъхновяваща, но можем да променим това с малки усилия. Купете си ново ароматно кафе, научете се как да го приготвяте още по-добре и  не започвайте деня си без него. Създайте си домашни аутфити от дрехи, които освен, че са удобни, са и прилични на външен вид.

Психолозите отбелязват, че една от основните ни грешки е носенето на една и съща пижама или домашно облекло. Така създаваме на мозъка усещане за еднообразие и абсолютно отегчение.

#3 ОБЩУВАЙТЕ РЕДОВНО С БЛИЗКИТЕ СИ

Казват, че споделената мъка е половин мъка и ако наистина е така, то какво по-добро време от това да докажем истинността на тази банална фраза. Създайте си навик, дори когато нямате какво много вълнуващо да споделите, да се обаждате на своите близки и приятели. Дори самият факт, че и те преминават през тези терзания ще намали нивото на стрес, а точно така ще възвърнем силите си обратно.

tired

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA