6 неочаквани начина, по които може да саботирате имунната си система

Обездвижване

Почти всеки ден прекарваме от 6 до 8 часа в заседналост пред мониторите.

Твърде многото седене пред тях ни излага на известни рискове като увеличаване на теглото и всички проблеми свързани с постоянната статична поза  - в момента това е почти толкова опасно, колкото и вредата от тютюнопушене.

 

офис

 

Множество проучвания публикувани в здравни журнали, потвърждават, че хроничното обездвижване влияе негативно на здравето и функционирането на имунната система.

 

✅ Направете това

Ако работите на компютър, правете 10 до 20 клека поне веднъж на всеки час.

Стремете се да излизате навън възможно най-често. Бонус точките идват от разходка сред природата.

 

тревога

 

Негативизъм

Дори да е трудно да го приемете, песимистичното мислене всъщност има пряка връзка с вашия имунитет. Отдавна е ясно, че хората, които гледат по ведро на живота имат по-стабилен имунен отговор и се справят по-лесно със здравословни неразположения.

Приемането на начин на живот, изпълнен с благодарност, не се отнася само до непоправими романтици, дъги и еднорози. Ако благодарността съществува в ежедневието ни, и здравето ни ще бъде стабилно.

 

✅ Направете това

Не можем да бъдем винаги подготвени за предизвикателствата на живота, но можем да не изпадаме в паника.

Всяка сутрин пишете три неща, за които сте благодарни - и на които се надявате.

Помислете за хората, които носят много светлина в живота ви. Споделете им усещането си.

 

 

страх

 

Страх

Той дава сигнал за опасност на телата ни и посредством адреналина провокира реакция, но живеенето в ударните вълни на постоянния стрес е изключително изтощаващо за имунната система.

Ето какво се случва с тялото ни когато превключим в режим на оцеляване "бий се или бягай":

Забавя (или изключва) несъществените функции, от които не се нуждаем за незабавно оцеляване, като храносмилането например.

При такива спешни случаи зрението се изостря, повишава се сърдечната честота и приток на кръв.

Получаваме по-висок хормонен поток в бадемовидното тяло или амигдалата – онази част от мозъка, която се свързва с емоции като страх и тревожност, и ни помага да се съсредоточим върху опасността.

Но повечето от нас не са преследвани от лъв ежедневно, така че когато този отговор стане хроничен, може да повлияе неблагоприятно на организма, включително на имунната система.

 

✅ Направете това

Бъдете наясно, но не се страхувайте.

Използвайте някакъв ваш ритуал, молитва или медитация, която да ви фокусира и върне вярата.

Опитайте да дишате дълбоко, защото страховете подтикват плиткото дишане.

 

тренировки

 

Прекалявате с тренировките

Докато прекаленото заседяване със сигурност уврежда имунната система, другата крайност - свръх натоварването - може да направи същото. Признак затова е подуването и умората, които не отшумяват дори след тренировки.

Класически начин да разберете дали прекалявате е – когато тренирате редовно и натоварено, но резултатите липсват или се влошават.

Като цяло, когато тренирате твърде интензивно и твърде дълго, това може пряко и неблагоприятно да повлияе на имунната система.

 

✅ Направете това

Опитайте се да включите повече разходки или походи в тренировъчния си график. Изтеглете приложение, фокусирано върху природата и го използвайте за идентифициране на нови видове растения, насекоми и животни, които да ви разсейват, за да забавите темпото и да направите връзка с природата, което ще се отрази много добре на имунната система.

Избягвайте интензивното кардио и включете щадящи йога практики.

 

коктейли

 

Прекомерна употреба на алкохол

Постоянната употреба на алкохол не е полезна за здравето като цяло, включително за здравето на имунната система, така че умеренoстта има решаващо значение. При някои хора е най-добре дори да се избягва консумацията на алкохол.

 

✅ Направете това

Чаша червено вино по принцип не е проблем, но тези, които не могат да спрат с една, е по-добре да избягват консумацията на алкохол въобще.

Заменете алкохолните напитки с безалкохолни алтернативи като комбуча, зелен чай, кокосова вода и сок от нар.

 

вода с лимон

 

Дехидратация

Дехидратацията може да влоши цялостното здраве на тялото ви, така че бъдете хидратирани. Макар да е лесно да се каже, за много хора това е трудно да бъде приложено в ежедневието.

 

✅ Направете това

Изтеглете на телефона си приложение за проследяване на приема на вода, което да ви напомня и вдъхновява да си осигурявате достатъчно вода.

Въпреки че не е подходящо за абсолютно всички, доброто правило е да се стремите да пиете половината от телесното си тегло в унции дневно.

Добавяйте резени цитрусови плодове като лимони и портокали.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA