Станете по-продуктивни с тези няколко хака

Създайте си здравословна рутина, като съчетавате стари с нови навици

Ася Иванова
Ася Иванова 10 май 2023

Фотография: Profimedia

Мразите пътуването всяка сутрин? Седейки в трафика по пътя за работа, губите поне час време. Е, бихте могли да направите и нещо полезно, нали? Използвайте времето, в което сте в задръстване, за да научите език, например.

Добре дошли в прекрасния свят на подреждането на навиците. Експертите съветват винаги, когато трябва да свършите нещо, едновременно с него да правите и друго, което да ви доставя истинско удоволствие. Това ще ви помогне да постигнете повече и да се почувствате много по-щастливи. 

Този метод е измислен от автора Си Джей Скот и е описан в книгата му "Habit Stacking: 97 Small Life Changes That Take Five Minutes or Less". "Натрупването на навици като концепция е разбиране на начина, по който функционират нашите мозъци", казва д-р Дийна Маниън, психолог в Агура Хилс, Калифорния. "Ако свържете нов навик с нещо, което вече правите всеки ден, това може да бъде много важен акт на грижа за себе си."

продуктивен

ЗАЩО ТОВА Е ЕФЕКТИВНО?

Изследванията показват, че решенията обикновено изискват всеотдайност и упорит труд, докато подреждането на навици бързо се усвоява. Ето защо, експертите съветват да пробваме точно този метод, защото ако искаме да променим поведението си, по-лесно ще стане с добавяне на нов навик към друг, отколкото ако решим да започнем да правим нещо от понеделник, например. 

Ето няколо идеи: докато си миете зъбите, направете няколко разтягания с краката. Докато правите вечерния си душ, заложете на масаж със скраб за тяло. Не ви се струва като кой знае какво, нали? И това е точно така. Но съвсем скоро ще видите, че ако ги превърнете в навици, ще се радвате на перфектна кожа и страхотни крака. Точно за плажната ваканция.

КОЛКО ВРЕМЕ ОТНЕМА?

"Това наистина варира. Проучванията установяват, че са били необходими средно 66 дни, за да може едно сравнително просто поведение (като пиенето на повече вода) да се превърне в навик", казва д-р Кристин Дил, професор по маркетинг в Университета на Южна Калифорния. 

За по-сериозни навици, като ходене на фитнес, са необходими повече време. "Сложното поведение отнема повече време. Например, за да се създаде навик за ходене на фитнес, са необходими между 4 и 7 месеца, и само няколко седмици, за да се създаде навик за миене на ръцете. Защото колкото по-често се изпълнява дадено нещо, толкова по-бързо то може да се превърне в навик," казва още Дил. 

продуктивен

НА РАБОТНОТО МЯСТО

Съсредоточете се върху създаването на навици, които правят работата ви по-приятна. Вместо едновременно да се занимавате с две неща, които наистина не харесвате, по-ефективно е да съчетаете трудна част от работата си с нов навик, който смятате за удоволствие. "Да приемем, че искате да се научите да станете по-комуникативни с новите хора в офиса. Ако всеки ден трябва да правите отчет за разходите, съчетайте това с разходка до нечие бюро за бърз разговор. Може също така да започнете нов навик, който е удоволствие, като медитацията в обедната почивка, например", казва Маниън. "Опитайте се да медитирате след хранене, точно преди да се върнете в офиса. Ще се почувствате подмладени и е по-вероятно да продължите да медитирате".

НО КАК ДА НАПРАВИТЕ ЕДИН НАВИК ТРАЕН?

"Не прекалявайте. Започнете бавно. Съсредоточете се върху един или два нови навика за няколко месеца.  Не се преуморявайте. След това ще натрупате още повече навици," съветва Маниън. Дайте приоритет на това, което наистина искате да постигнете и започнете от раз. Не го мислете и ще се случи лесно. Това свежо решение ще предизвика усещане за щастие по толкова много начини и съвсем скоро ще установите колко по-продуктивни и креативни сте станали.
 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA