Как да останете продуктивни, когато морските приключения чукат на вратата

Даваме ви няколко трика, които ще ви помогнат да постигнете целите си.

Ася Иванова
Ася Иванова 10 август 2023

Бас ловим, че ви е изключително трудно да се съсредоточите зад бюрото в офиса (или пък на работния лаптоп у дома), когато единственото място, на което искате да бъдете, е на морския бряг.

Добрата новина е, че точно сега е моментът, когато може да направите промяна в социален и личен план, както и да възобновите мотивацията за вашата кариера. Затова и ви даваме шест насоки, които ще ви помогнат да постигнете баланс и да запазите продуктивността си този сезон.

ОБНОВЕТЕ ЦЕЛИТЕ СИ

Често си поставяме непосилни цели и бързаме да ги постигнем. Но на всеки няколко месецае добре да преразглеждате целите, които сте си поставили. Затова си задайте следните въпроси: Как те съответстват на вашите ценности? Това ли са вашите най-съкровени желания? Как искате да изживеете живота си? Трябва ли да промените нещо? Как малките цели, върху които работите, се вписват в мечтите ве за живота ви? Задавайки си тези въпроси, ще разберете какво може да промените в ежедневието си, за да постигнете бъдещето, към което се стремите, ще си напомните какво търсите и ще ви даде насоки за вашата цел, докато вървите напред.

Работеща жена

ПОДГОТВЯЙТЕ СЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО

Сега, когато имате нов набор от цели, е време да се уверите, че това, което правите в ежедневието си, ви води към тяхното постигане. Затова подгответе седмицата си предварително. Всяка събота или неделя отделете малко време, за да обмислите идващите дни и начертайте всички неща, които трябва да направите и тези, които искате да направите. Планирайте целенасочено работата и личния си живот. (Разбира се, оставете малко място и за спонтанност за срещи с приятели ипартите). Освен това почистете у дома и се погрижете за себе си – направете каквото трябва, за да се почувствате възможно най-свежи в понеделник сутринта.

ИЗГРАДЕТЕ СИ ГРАФИК

Независимо от работния ви график, има начини да изградите живота си така, че да отразява по-точно това, което се надявате един ден да можете да правите. Само защото все още не живеете живота на мечтите си, не означава, че не можете да започнете да го доближавате от днес. Освен това се уверете, че структурирате седмицата си около това кога работите най-добре. Отново, това не винаги е възможно с хората, които ви дърпат във всички посоки, но вероятно можете да си позволите да си отделите време поне една сутрин или следобед, за да работите по проект, който сте пренебрегвали досега, в зависимост от това кога сте най-продуктивни.

Работещи хора

НАСЛАЖДАВАЙТЕ СЕ НА ПРОЦЕСА

Докато се стремите да изградите своите цели и график на работа и живот, не забравяйте да се глезите. Набавете си време за простите удоволствия от живота. С други думи, правете паузи в графика. Един трик, който може да приложите - докато работите усилено над поредния проект, си отделете час или два за почивка. Може да отидете на разходка или пък си вземете вкусно лате в кафето наблизо до вас. Разбиването на вашите проекти на няколко етапа и планирането на почивки или награди, може да бъде ключов начин да си гарантирате напредъка и удоволствието от процеса.

ИЗЛИЗАЙТЕ НАВЪН

Ползите от излизането навън са безкрайни. Сега, когато слънцето е налице, не забравяйте да планирате време за излизане навън. Още повече ако работите у дома. Включете разходката на чист въздух и слънчева светлина в ежедневието си, като планирате сутрешна разходка в графика си. В това време на релакс слушайте любимия си подкаст, музика или медитирайте, за да започнете деня си правилно.

Работеща жена

ПРОЧИСТВАЙТЕ 

Планирайте едно сериозно почистване на само в работен план, но и на живота си. Лятото е страхотно време да изчистите старото, за да направите път за новото. Прегледайте вашата входяща кутия, вашия работен плот и папките и файловете на вашия компютър. Изтрийте или архивирайте това, което не ви трябва. Прегледайте списъка си със задачи. Има ли такива, които са там от месеци? Наистина ли са толкова важни? Погледнете календара си. Има ли елементи, които могат да бъдат премахнати? Има ли срещи, които не са от полза? Разровете се в документите си, задачите си и цялостната си работа – къде можете да разчистите нещата, за да ви помогне да се съсредоточите върху най-важното?

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA