Кошмарите издават сериозно психично състояние

Ако се будите в ужс всяка нощ, може да страдате от депресия.

Ася Иванова
Ася Иванова 17 октомври 2023

Фотография: Pexels.com

Събуждате ли се често с разтуптяно сърце след поредния ужасен кошмар? Или пък трудно заспивате и с часове се въртите в леглото?

Ново изследване разкри неочакваната връзка между лошите сънища, безсънието и депресията. То е проведено от изследователи от Университета в Турку във Финландия и Финландския Национален институт по здравеопазване и социални грижи.

Водещият учен Нилс Сандман от Университета в Тукуру разкрива, че депресията и изтощението могат да бъдат ключов фактор за появата на кошмари. Често в сънищата се включва физическа опасност и може да се провокират редица негативни емоции, включително чувство на тревожност, ужас, срам и отвращение.

депресия

В проучването, което е проведено в периода между 2007 и 2012 г., са се включили почти 14 000 души на възраст между 25 и 74 години. Приблизително 45% от участниците са заявили, че са имали кошмари през последните 30 дни, докато малко над 50% споделят, че не са имали. След проведения анализ от страна на учените става ясно, че 28,4% от участниците, страдащи от тежки симптоми на депресия, съобщават за чести кошмари. От тях са измъчвани и 17,1% от засегнатите от безсъние.

След по-задълбочен анализ, авторите на изследването, публикувано в списание Sleep, става ясно, че най-значителните независими рискови фактори за чести кошмари са инсомнията, изтощението и негативното отношение към себе си – типичен симптом на депресията.

"Очевидна е връзката между кошмарите и депресията, но също така е очевидна връзката между чувството за удовлетвореност от живота и здравето на участниците", обяснява Сандман. "Кошмарите са индикация за появата на ранна депресия и имат диагностична стойност, за която не знаехме до днес", добавя той.

Друго изследване пък показва, че при хората, които сънуват кошмари, има повишен риск за самоубийство.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA