Лято в Словения: фестивали, кино под звездите и още нещо

През лятото Словения се превръща в особено интересна дестинация за почивка поради многобройните кулинарни, музикални и театрални фестивали, живописни пейзажи и мек климат.

Летни фестивали

„Отворена кухня”

От началото на пролетта до късната есен на площад „Погачар” в Любляна може да посетите фестивала „Отворена кухня". Всеки петък тук можете да опитате традиционна словенска кухня, както и ястия от всички кътчета на света.

„Кино под звездите”

От 11 юли до 3 август на площада на Люблянския замък ще бъде открито лятното „Кино под звездите” (Film pod zvezdami). Тук, на оригиналния език с английски субтитри, ще бъдат показани не само най-дискутираните филми от миналия сезон, но и най-очакваните премиери.

Словения

„Дни на поезията и виното”

Ежегодният фестивал „Дни на поезията и виното” в град Птуй се превърна в едно от най-известните поетични събития в Европа, където поезията и виното перфектно се допълват. От 21 до 24 август оживяват улиците на средновековния град, предлагащи на туристите множество поетични, кулинарни и музикални преживявания.

Словения

Туристически маршрути

Изследвайте долините и горите на Словения, като тръгнете по един от многото туристически маршрути. Въпреки че планините привличат по-голямата част от туристите, словенските долини имат особен чар и са идеални за семейна разходка сред природата.

Тръгнете по зелените пътечки на региона Кочевие, слушайте пеенето на птиците, отпуснете се под сянката на древните дървета и открийте кристално чисти поточета. Или идете в района на Бела Крайна, разходете се край освежаващата река Купа, от бреговете на която се разкрива красива гледка. Пешеходен маршрут през живописния Карстов район минава през древните гори и скалистите възвишения на Адриатическото крайбрежие. Той ще ви впечатли не само с историческите си пейзажи, но и с отличната местна кухня в тамошните ресторанти и ферми.

Словения

Необичайни сувенири

От Словения определено си заслужава да си донесете сувенири, напомнящи за уникалността на тази страна. На многобройните панаири и фестивали, както и в занаятчийските работилници ще намерите ръчно изработени предмети, някои от които носят отличителния знак Art & Craft Slovenija. Обърнете внимание на керамиката, трикотаж, изделията от естествен камък или кован метал от словенските занаятчии. Разгледайте оригиналните дъски за рязане, играчки и аксесоари от дърво.

Дантелата също може да бъде оригинален подарък, особено тази от Идрия. Изразете любовта към близките си, като им подарите сърцевидна медена торта от Шкофя Лока, а любителите на сладкото ще оценят високо необичайните сладкиши от словенските шоколатиерни. Не пропускайте да опитате бонбоните от солниците на Пиран, горчивия шоколад с розмарин или трюфел, пралините с традиционни вкусове от Премурие.

Словения

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA