Да отседнем в дома на Франсис Скот Фицджералд

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 01 октомври 2019

Франсис Скот Фицджералд

Франсис Скот Фицджералд

Франсис Скот Фицджералд

Франсис Скот Фицджералд

Франсис Скот Фицджералд

Франсис Скот Фицджералд

Класикът на американската литература Франсис Скот Фицджералд е известен не само с романите си, но и с любовната си история. Зелда Сайър е била на 18 години, когато се среща с Франсис през 1918 г., в един от градските барове. „Тя беше най-красивото момиче, което съм срещал през живота си. Тя просто трябваше да стане моя!”, спомня си писателят.

Франсис Скот Фицджералд
Франсис Скот Фицджералд

Две години по-късно те се женят и започва техният щур живот, пълен с необуздано забавление, луди измишльотини и безкрайни празници. Цяла Америка гледа как „Кралят и Кралицата на джаза” живеят живота си. И дори раждането на дъщеря им не ги усмирява.

През 1931-1932 звездната двойка се установява в Кловърдейл, близо до Монтгомъри, Алабама. Това е период на спокойствие след първата хоспитализация на Зелда, която по това време има сериозни проблеми с психиката си. Скот работи над „Нежна е нощта", а Зелда върху романа „Запази ми този валс" - за ерата на джаза, който, както твърдят злите езици, тя започва да пише напук на съпруга си и който остава единствената ù творба.

Къщата, в която живеят, е напълно различна от луксозните имения на Гетсби и други герои на Фицджералд. Това е скромна двуетажна тухлена сграда, построена през 1910 г., намираща се сред магнолии и само на миля от района, където е родена Зелда. След като семейството се изнася от нея (смъртта на бащата предизвика нови проблеми при Зелда и тя отново трябва да бъде настанена в клиниката), къщата е разделена на четири апартамента. Днес музеят на писателя е разположен долу, а горе се намират апартаменти с две спални, които всеки може да наеме през платформата Airbnb.

Къщата в Монтгомъри е последната от четирите оцелели къщи на Фицджералд, които са достъпни за посещения. Всички останали са частна собственост. Въпреки факта, че сградата вече е на повече от сто години, стаите са оборудвани с всички съвременни удобства, кухня, самостоятелна баня (баните са добавени през 1930 г.), интернет връзка. Главната спалня разполага с винтидж легло с Queen-size размер, втората спалня е оборудвана с две единични легла. Особено внимание заслужава спалното бельо Fitzgerald от SisCovers.

Има и отделна дневна, трапезария и слънчева веранда с изглед към известните магнолии, които са се запазили от Фицджералдите. Всяка стая има собствен изход, но собствениците препоръчват да се използва общата входна врата: „Стълбите са стръмни и слабо осветени през нощта, така че поради съображения за сигурност е по-добре да я използвате изключително като авариен изход”, съветват те.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA