Карта на градското изкуство в Европа

Улиците като своеобразни галерии, местата за срещи като извор на вдъхновение и провокация.

12 ноември 2021

Градското пространство променя представите ни за забързано ежедневие чрез изкуството, което „срещаме" по фасадите на любимите европейски дестинации.

ПАРИЖ

Градът на виното, сиренето, еклерите. Градът, който свързваме с помпозността на историческото превъзходство и безкомпромисния стил на бързащите му градски хора. Париж на първо четене не е дестинация, която да свържем с уличното изкуство и неговите артисти, но именно историята, която там живее на всеки ъгъл, ни е научила, че винаги трябва търсим дълбочината в детайлите. На картата на градското изкуство в Европа светлините на прожекторите падат върху парижкото баскетболно игрище, сгушено между романтични сгради в 9-и жилищен район, Pigalle Duperré. То е притегателна сила не само за обичащите спорта, но и за всички, които приемат пространството на града като главно действащо лице в живота ни. За първи път реновирано през 2009-а от дизайнера Стефан Ашпул, дизайн студипото Ill-Studio, чието портфолио включва проекти за The New York Times и Louis Vuitton, в колаборация с един от най-големите брандове за спортни облекла, Pigalle Duperré e градска магия. Визуални паралели межди миналото, настоящето и бъдещето и връзката между анатомията на човешкото тяло и изкуството залягат в основата на вдъхновението зад Pigalle Duperré. Креативните умове виновни за новия живот на това градско пространство,  вече няколко пъти променят облика на игрището и го превръщат в център на градската култура, изпълнен от динамика, настроение и амбиция. Точно, както е в спорта и в живота. 

57

СОФИЯ

Понякога забравяме колко цветове крие София, но тя има способността да ни напомня за себе си всеки път, в който спрем, поемем си дъх и за малко забравим за неотложните ангажименти. Историческият център на столицата има умението да разказва истории не само чрез архитектурата на сградите, чиито елементи крият белезите на различни епохи, но и с помощта на всички хора изпълващи улиците между булевардите „Сливница", „Васил Левски", „Опълченска", „Патриарх Евтимий", „Генерал М. Д. Скобелев" и „Опълченска", техните сподели усмивки и приятелски срещи. Центърът на града пази спомени за близкото съжителство на българи, евреи, турци, арменци и гърци — общности, които и до днес живеят хармонично в България. Вдъхновена от приемствеността и духа на града, в който всеки намира път към другия, е и рисунката върху стена на ъгъла на улиците "Гурко” и "Георги Раковски". Мюрълът, думата, означаваща „стена", произлиза от латински "mumus” и се използва за всички рисунки върху равни и големи повърхности като стени, тавани и други, е дело на колаборация между Филип Морис България и илюстратора Мила Лозанова. Проектът събра в себе си идеята за важността да споделяме, приемаме и празнуваме различията помежду си. Елементите в градското изкуство, което от ноември дава нов облик на емблематичния софийски ъгъл, включват посланието за топлината в отношенията – чайникът, прегръдката като символ на приобщаването и сърцето, което има способността да ни отведе там, където трябва да стигнем.

57

БЕРЛИН

Град платно, така наричат Берлин много от влюбените в уличното изкуство. Ако търсите преживявания, които да ви изкарат извън контекста на туристическите обиколки, този град може да ви предложи визуални преживявания, които носят толкова история в себе си, колкото никое друго място в Европа. Много от берлинските улици разкриват влиянието на градските артисти върху средата на живот, но East Side Gallery събира в себе си усещане за впечатляващ мащаб. East Side Gallery е може би най-голямата открита галерия в света, с дължина около 1 километър и 300 метра. Тя събира105 мюръла на артисти от цял свят. Те се простират по дължината на източната част на берлинската стена и с посланията си разказват истории за промяната, еуфорията и надеждата за по-добър живот за хората по света. Над 3 милиона души посещават изкуството на берлинската стена годишно и споделят посланията закодирани чрез форми, символи и цветове, за да продължат да разказват историята пълна с противоречия.

ЛОНДОН

Притегателна сила за свободолюбивите, онези, които намират вдъхновение в градската енергия и нейната сила да вдъхновява, Лондон е градът, който предлага изобилие от преживявания с главно действащо лице уличното изкуство. Столицата с може би най-много графити/мюръл турове, които разхождат желаещите по най-емблематичните и въздействащи улични дестинации, е и мястото с най-много рисунки на световноизвестния Bansky. Сред най-популярните имена на сцената на градското изкуство, анонимният художник предизвиква умовете ни вече над 30 години. Роден в Бристол, Bansky пренася посланията си в Лондон и прави динамиката на града много по-лична и емоционална за всеки, които се натъкне на негово произведение. В онлайн  пространство има карти, които да ви насочат към всички мюръли, които той е създал в Лондон. Изкуството на Bansky събира политически и социални теми с неподправено чувство за черен хумор и ирония и се превръща в едно от най-следваните, споделяни и обожавани улични творения. През 2010-а списание Time нарежда градския художник в класацията си на 100-те най-влиятелни хора на планетата в компанията на Барак Обама, Стийв Джобс и Лейди Гага. През май в Лондон отвори врати изложба посветена на Bansky. Тя събира творения на артиста закупени от частни лица. Най-скъпото произведение на бански се нарича Game Changer и е посветено на медицинските работници на първа линия в борбата с Ковид-19. Картината се продава на търг за 16.7 милиона паунда, а приходите отиват, разбира се, за британското здравеопазване и борбата с пандемията.

БАРСЕЛОНА

Слънчева и приветлива и вълнуваща, Барселона е град, който трудно би разочаровал когото и да е. Със своята архитектура и история, която разказва за вълнуващия живот на най-известните местни артисти, испанският град е притегателен център за ценителите на дизайна и красотата в ърбан среда във всяка форма и нюанс. Мюрълите по сградите са в едновременен синхрон и контраст с романтичните многоцветни фасади в Барселона. Градът е сред малкото, в които се отличава силната връзка на бизнеса и градските артисти. Много от собствениците на магазинчета и кафета из Барселона наемат художници и илюстратори, за да пременят пространството на бизнеса им и цветове, форми и вплетени послания. Сред най-известните мюръли в града са тези на артиста Франциско де Пажаро, които разказва, че преди да се отдаде на градското изкуство е бил най-обикновен човек от работническата класа, която е и сред най-големите вдъхновения в изкуството му.  Сред любимите места в града на неговите почитатели е Túnel de Mundet, своеобразна мюръл галерия на открито, както и готическият квартал, който разкрива въздействащото улично изкуство, след като всички магазинчета затворят врати.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Фотография: unsplash.com 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA