Коледа на Малдивите - за или против?

Не искате да газите в сняг до уши? Купете си билет за дестинация в близост до Екватора.

Невена Дякова
Невена Дякова 26 декември 2021

Бях на Малдивите месец преди Коледа, за първи път. След 3 полета в посока, повече от 9 часа на 9 хил. км. височина. Нямам страхове от летене, а ентусиазмът на пътешественика е винаги с мен в такива ситуации... така че всичко вървеше по план.

Пристигнахме в ден с по-силен от обичайния за сезона вятър, което, кацайки до малък плаващ кей, на 5 мин. от острова, се оказа почти робинзонско приключение (за неробинзонци, каквито сме ние!). Беше 4 ч. следобед, 2 часа преди слънцето на Малдивите да залезе - всеки Божи ден, малко след 6 ч., защото равноденствието в тази част на света е постоянно. А вятърът, който за малко не ни прати отвъд борда на плаващия кей, продължаваше да си брули с 30 км./в час. Казах си: Господи, за това ли пътувах 10 часа накуп, стоях по летища, слушах писъци на малки деца в самолетната кабина. Къде е онзи Рай на Земята, за който говорят всички? Да, топло, влажно, но и много по-сиво от очакваното. Защото без слънце Малдивите не изглеждат като на картичка и най-хубавите си снимки в Instagram, повярвайте ми. Толкова бях "бърза и яростна" в коментарите си, веднага след пристигането, че сигурно отказах няколко колебаещи се приятели от почивка там.

Не си мислете, че пристигнах неподготвена! Напротив, бях проучила всичко, отидох в края на първия за сухия сезон месец (препоръчително е да посетите дестинацията в периода ноември-март!), за да празнувам рождения си ден, един месец гледах всевъзможни класации на ризорти, YouTube видеа, при това на непрофесионалисти, за да е всичко както си е - без излишен блясък и ефекти...

Стресът и вятърът от първия ден, не ме влюбиха в Малдивите от пръв поглед – признавам! На следващия обаче, точно като затишие след буря - слънцето изгря, обагряйки в цвят всичко, с което това кътче от Вселената е спечелило популярността си.

Maa1

          Панорамен изглед от най-големия плаж на LTI Maafushivaru (горе)

Maafushivaru

Тюркоазеносините води, буйната растителност, която по-рано сте виждали само в саксиен размер - храстче Бенджамин тук може да достигне 10-30 метра височина, големи колкото котка, но доста дружелюбни прилепи, екзотични "чапли", които си ловуват дребни пасажи на плиткото... Впечатлението, че всичко тук е много подредено, много стерилно и много fake, бързо остъпи място на аксиомата "на хубавото и лукса се свиква лесно". А такъв на LTI Maafushivaru, който открадна сърцето ми в едноседмичния престой там, не липсваше.

Малък остров, не повече от 400 метра в диаметър, реновиран преди година, когато става част от международна хотелиерска верига, той бе успял да запази автентичността на местната природа, добавяйки професионализма на добре курирания и поддържан луксозен ризорт. Когато прелиствам снимките си от там, често попадам на обърнати мебели, където съм снимала марката, на лампи и порцеланови декорации. За някои туристи, това не е важно, но ако дизайн елементът топли душата ви, хвърлете му едно око в Booking.com поне!

Дойдох тук с елемент на съжаление, тръгнах си на 8-ия ден, изпълнена с тъга от раздяла по нещо, което не си представях, че мога да обикна истински. Но се беше случило. Не минава ден, без да се сетя за номера на overwater вилата ни, гледката към съседния остров Лонубо, който наблюдавах всяка сутрин от дека, нападалите по пясъчните пътеки бели цветчета „с мирис на крем за ръце", както ги дефинира мъжът ми, малките цветни пасажи с рибки край рифа, хората, които превърнаха престоя ни там в гостуване при дългогодишни приятели – Аминул от Бангладеш, Софуан и Яз от Малдивите, Шара от Филипините, Сузи от Бали…

Maa2

И въпреки че за много Коледа е мирис на канела и топъл шоколад, елхички и елени, сняг на парцали и останалата класика в жанра, която придружава празника, съм сигурна, че някоя предстояща ще прекарам там. Напълно съзнателно! И без колебанието, по-малко ли ще усетя Коледа така...

Ето няколко причини да посетите Малдивите именно в този период:

- Вместо вещи, ще си подарите пътуване - има ли нещо по-смислено?

- Декември е вторият месец от "високия сезон" и предлага перфектен климат. (бях в края на ноември и валя само веднъж за 5 мин!) 

- Повечето ризорти имат много по-богата развлекателна програма в празничния период, именно поради факта, че доста хора пътуват семейно за Коледа и Нова година.

- Няма да прекалите с домашния алкохол. Ракията е останала на 6500 хил. километра разстояние, просеко и шампанско обаче има!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA