Най-красивите дестинации в Южна Италия

14 април 2023

Южняците винаги са по-топли, по-атрактивни и по-желани. В почти всеки холивудски филм ролята на южняка обира овациите, затова отидете в градовете на Южна Италия. Научете няколко думи на италиански, защото в тази гореща част хората говорят по-малко английски, в сравнение със северняците. А имате много забележителности за посещение. 

Пътуването с кола из градовете е за препоръчване, тъй като железопътната мрежа в Южна Италия не е особено стабилна. Имайте предвид, че хората са чувствени, емоционални, обожават семейства си, грижат се за тях и обичат живота. Климатът е топъл, сух, вземете леки дрехи и се потопете в удивителните малки градове с редица забележителности и романтични плажове. 

Списък с градовете, които да посетите в Южна Италия 

Почивката ви ще бъде добре планирана, ако видите съветите, които дават експертите от Doris-bg за дестинациите и забележителностите, които да посетите в градовете на Южна Италия: 

Амалфи 

Готови ли сте за първите си красиви гледки в Южна Италия? А за вкусна риба? В Япония, за направата на суши, се използва рибата тон от Амалфи. Големи износители са и на аншоа. Символът на Крайбрежието са лимоните. Имат собствен сорт Sfusato Amalfitano, от който местните използват дори листата за овкусяване на ястията си. Досещате се, че от него се прави популярното и вкусно лимончело, станало част от забележителностите на района.

Амалфи, Италия

Соренто 

Историята му започва преди повече от 2000 г. Според легенда в тази прекрасна част на Южна Италия се е намирала вилата на римския император Цезар, позната като водеща забележителност тук. Лимоните на Соренто се смятат за най-хубавите в света. Това се дължи на богатата на минерали вулканична почва, идваща от Везувий. Миризмата на цитруси витае и в най-тясната обществено пространство. Уличките на градовете са толкова малки и са проектирани, така че архитектурата им позволява да стоите винаги на сянка, въпреки силното слънце.

Соренто, Италия

Неапол 

На италиански, по-известен като Наполи, в превод означава "нов град”. Това е популярна дестинация не само в Южна Италия, но и в света. Толкова ли е красив в действителност? Да! Той е не само красив град, но и голям. След Рим и Милано, се нарежда на трета позиция. Може би най-интересният факт е, че първата пицария в света, създадена точно тук през 1830 г., под името Antica Pizzeria Port’Alba, работи и до днес. Има и много други забележителности, които да обиколите.

Наполи, Италия

Алберобело 

Градът на варосаните къщи, с кръгла форма, наречени "трули”. Покривите им са заострени и приличат на конуси. Благодарение на тези забележителности, ще имате усещането, че попадате в друг свят. Името на градчето не се запомня веднага. Идва от Alboris Belli и означава "красиви дървета”. Легендата гласи, че къщите са строени нестабилни, за да избегнат данък върху имотите. По това време, ако са изглеждали несигурни, не са били облагани с данък. Смятало се е за гениален изход от ситуацията. Къщите са запазени и днес, като някои от тях са адаптирани като магазини, кафенета или ресторанти. Има музеи и паркове, които да включите в разходката си. Купете си от местното им маслиново масло, изделия от керамика, текстил и ръчно изработени сувенири, съветват още от Doris Travel

Алберобело, Италия

Тропея 

Град, разположен на туфова скала с вулканичен състав над морето. Състои се от стара част, с изглед към морето и нова част, разположена в близост до пристанището. Мястото е било обитавано от монаси-аскети и отшелници, което засилва мистичността на района. Има църкви и катедрала, които биха провокирали любопитството ви на туристи сред море от забележителности. Плажовете са бели, чисти и готови за гмуркане или каране на кану. В тази част на Южна Италия е силно застъпено опазването на околната среда.

Тропея, Италия

Бари

Енергичен, потънал в история град, готов да ви посрещне с добре приготвени морски таралежи и октопод. Имат и традиционно ястие, което се прави с картофи, ориз и миди. Бари е и домът на пастата orecchiette, която е във формата на ухо. Намира се в район Пулия, меката на пшеницата, виното и зехтина. Той е и вторият по големина град в Южна Италия. Разходете се из забележителностите на старинната му част "Bari Vecchia”. Разположени са много магазини, кафенета, както и забележителности, като катедрала "Cattedrale di San Sabino” и крепостта "Fortino di Sant’Antonio”. Може да посетите и замъка "Castello Svevo" от 12 век и да се разходите в него. Отворен е за посетители.

Бари, Италия

Месина 

Средиземноморски климат, дълги, горещи летни дни и яхтено пристанище. Месина е градът, който също ще ви очарова в Южна Италия. Голяма част от продуктите, като зехтин, портокали, мандарини и други, се произвеждат тук. Може да разгледате забележителности, сред които катедралата на Месина, църквата "Annunziata dei Catalani”, ботаническата градина, паметници и музеи.

Месина, Италия

Пестум 

Най-запазените древногръцки храмове в света се намират в този китен град на Южна Италия. Тези забележителности са обявени за световно културно наследство. Има и други забележителности, като музеи, в които може да видите рядко срещани археологически находки, запазени са гръцки съдове, вази, статуи, мозайки.

Пестум, Италия

Няма по-истинска любов от тази към пастата

Брашно от твърда пшеница и вода – двете свещени съставки за паста в Южна Италия. Брашното е по-богато на протеини, яйцата дори не са необходими. Хапват паста пачери, това са онези симпатични дебели тръбички, които като паднат в купата със сос издават звук като от шамар. Хапват още казарече, което означава домашно приготвена, с извити ръбове и дупка по средата, спагети, лазаня, консумирани с чаша аперол или кампари.

Паста Пачери в Италия

Зехтинът – по цвета ще го познаете

Незаменимата добавка, без която пастата в градовете на Южна Италия не може да попадне в чинията на местните. Характеризира се с ниска киселинност и свеж вкус. Цветът е от златистожълт до тъмнозелен. Видовете маслини са "Biancolilla", "Nocellara del Belice" и "Cerasuolo". 

Отглеждането на маслиновите дървета в градовете на Южна Италия е традиция, която се предава от поколение на поколение. Добре е да посетите някоя маслинова плантация. Те са забележителности, които ще останат в съзнанието ви не само с гледка, но и с аромат. 

По улиците на градовете на Южна Италия ще срещате листа от лимони и маслини, пекарни, които никога не спират работа и хора, за които максимата "la dolce vita” (сладък живот) е философия на живота. Когато дойдете тук, отдайте се на интересните забележителности.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA