6 неща, които да направите преди почивката си

Почистете дома си и се подсигурете преди път.

Ася Иванова
Ася Иванова 17 август 2023

Фотография: Profimedia

Билетите са резервирани, чантите са опаковани и сте готови да излетите за мечтаната почивка. Но преди да натоварите куфара в колата, първо трябва да направите няколко неща.

Независимо дали тръгвате на път за нашето Черноморие или се качвате на самолет за някоя екзотична дестинация, трябва да се уверите, че къщата ви е в ред (както буквално, така и преносно). Ние сме създали един кратък ваканционен списък, който описва всички подробности, за които може да забравите във вълнението си преди пътуването. Преди да влезете в режим на пълен релакс, не забравяйте първо да зачеркнете тези неща от списъка си със задачи.

1. Почистете хладилника и изхвърлете боклука

Един от най-важните моменти е да изхвърлите всякаква остатъчна храна преди тръгване, тъй като има голяма вероятност да се вмирише в хладилника ви. Преди пътуването си се опитайте да изядете възможно най-много от нетрайната си храна. А каквото е останало, проверете срока на годност и хвърлете всичко, което ще е изтекло до момента, в който се върнете. След това изхвърлете боклука, за да не вмирисва дома ви, докато ви няма.

2. Освободете място в телефона си

Докато правите снимки на всичките си страхотни приключения, не искате да получите известие "хранилището ви е пълно", нали? Ако мястото за съхранение на телефона ви е на предела, отделете малко време, за да изтриете стари снимки или приложенията, които не използвате, за да освободите място. След като отметнете това от списъка си, може да се чувствате свободни да правите толкова снимки и видеоклипове, колкото искате.

ваканция

3. Запазете си всякаква важна информация

Нищо не засилва безпокойството така, както да стоите на опашка на международно летище, опитвайки се да заредя бордната си карта, използвайки калпавия обществен WiFi. Отминаха дните, когато разпечатвахте физически копия на цялата си информация за пътуване, но все още можете да сте сигурни, че информацията е лесно достъпна. Винаги запазвайте екранни снимки на всички важни подробности на телефона си (за полети, за билети за влака, за и т.н.), така че да не объркате нещо, в случай, че нямате достъп до интернет. 

4. Уведомете банката си за вашето пътуване

В случай, че пътувате извън страната, е важно да уведомите вашата банка или компания за кредитни карти за вашите планове за пътуване. По този начин, когато използвате картата си в Европа, те ще знаят, че сте вие, а не крадец, който се е докопал до информацията ви. Ако случйно забравите да направите това, е много вероятно банката да постави картата ви на изчакване, докато потвърди, че вие я използвате. А това е последното нещо, което искате по време на ваканционното си пазаруване.

ваканция

5. Дайте резервен ключ на някой близък

Тази стъпка от контролния списък не е задължителна, но в случай на нужда може да ви спести доста главоболия. Ако дадете ключ на свой близък, той може да полива цветята ви или да нахрани котката ви, докато ви няма. Също така, ако се появи спешен случай в домакинството, или пък загубите ключовете си по време на пътуването, знаете, че имате резервен вариант.

6. Споделете своя маршрут с любим човек

Независимо дали е член на семейството или близък приятел, уверете се, че някой е запознат с подробностите за вашето пътуване. Това включва дестинациите, които планирате да посетите и кога очаквате да се върнете. Разбира се, се надявате никога да не се наложи да използват тази информация, но в случай че нещо се обърка по време на пътуването ви, е важно някой да знае местонахождението ви.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA